E2k

Hur kan man undvika läkemedelsinteraktioner

När vår kropp reagerar på något vilket resulterar i smärta på ett visst område av vår kropp, ta vi instinktivt att ta ett piller som ger omedelbar smärtlindring. De flesta av oss skulle tro att detta är lika naturligt som när du är törstig, du släcka din törst genom att dricka vatten. Men inte alla läkemedel eller piller reagerar vår kropp som vi förväntar oss. Läkemedelsinteraktion och konflikter kan uppstå i kroppen när din nuvarande intag av ett visst läkemedel stör annat läkemedel, tillägg, eller mat orsakar en biverkan eller ADR. Biverkningar kan variera till mild till svår som potentiellt kan orsaka allvarlig skada och till och med dödsfall. Ta del av dessa steg för att minimera eller undvika läkemedelsinteraktioner.

Hur kan man undvika läkemedelsinteraktioner. Rådgör med din läkare.
Hur kan man undvika läkemedelsinteraktioner. Rådgör med din läkare.
  • Rådgör med din läkare. Tala om för din läkare om hela din medicin intag omfattar alla typer av läkemedel och kosttillskott. Innehålla information om vitaminer du tar också. Glöm inte att nämna några medicinska krämer eller salvor som du använder för. Det är viktigt att din läkare vet allt du tar för att ordinera medicin för dig som inte kommer i konflikt din befintliga medicinska planen. Risken för läkemedelsinteraktion ökar när mer medicinering läggs till i listan utan godkännande av din läkare.
  • Snacka om din livsstil. Informera din läkare omedelbart om du för närvarande har tagit över disk (OTC) läkemedel. Det är också betydelsefullt att informera din läkare om du har ändrat din livsstil såsom alkohol intag, motion, kost etc.
  • Organiseras och informerade. Innan du tar något läkemedel, läsa etiketten. Det är viktigt att du vet vad du tar i rätt tid och dosering. Detta kommer att hjälpa läkemedlet att utföra dess effektivitet. Var särskilt uppmärksam på varningen avsnittet skrivet på etiketterna. Håll din medicin i sina ursprungliga rutor så att du lätt kan identifiera dem. Med flera recept, kommer en liten organisation vara till stor hjälp.
  • Rådfråga apotekspersonal. Var frågvis när du köper över disk (OTC) läkemedel. Fråga apotekspersonal om drogen du köper kan komma i konflikt med vissa mediciner. Se till att berätta för henne de olika medicin du redan tar.
  • Var medveten om riskerna och hoten. Fråga din läkare om vad läkemedelsinteraktioner kan orsaka och göra. Låt honom berätta hur vissa kan leda till förlamning och död. Detta gör du ta största omsorg i din medicin intag. Denna medvetenhet gör du tänka om och vara extra medveten om vad du sätter in din kropp.
  • Ta bara den medicin som har förskrivits till dig. Trots att du har samma åkomma som din granne är, kan hans eller hennes medicin fortfarande annorlunda än din. Drug-till-läkemedelsinteraktioner bör tas på allvar. Detta har en mer negativ effekt än ett läkemedel till mat interaktion.

Läkemedel är en av de viktigaste medicinska metoder som utvecklats för att förbättra vår livskvalitet. Avsikten är att förbättra ge smärtlindring, bota och förebygga sjukdomar. Det är emellertid också ett tveeggat svärd eftersom det kan orsaka oönskade biverkningar och läkemedelsinteraktioner om det inte tas på rätt sätt. Ändå betyder inte att vi ska sluta ta mediciner helt och hållet. Det är verkligen bara innebär att vi ska veta vad vi tar genom hjälp och vägledning av en läkare.