E2k

Hur man behandlar en kall

Att ha en kall är inte roligt för någon

Att ha en kall är inte roligt för någon. Vi vet alla känslan av att vakna upp med en Scratchy halsen och spendera resten av dagen nysningar och hosta. Medan det finns fortfarande inget botemedel mot vanlig förkylning, det finns flera sätt att lindra de förkylningssymptom och eventuellt förkorta kylan.

  1. Få massor av vila. Att få tillräckligt med sömn och vila din kropp kommer att ge din kropp att bekämpa sjukdomen mer effektivt. Få tillräckligt med vila kan faktiskt förkorta din förkylning samt att du känner dig bättre medan det varar.
  2. Ät gott. Äta bra kommer att ge din kropp att läka snabbare från en kall. Försök att undvika förädlade livsmedel, fet mat och raffinerat socker.
  3. Drick mycket vätska. Varma vätskor såsom soppor och örtteer är lugnande, men vatten och juice arbete också. När du har en förkylning, vätskor är mycket viktiga.
  4. Behandla din snuva. Du kan använda näsdroppar eller nässpray, eller tillbringa tid i ett ångande rum. Avsvällande medel kan också hjälpa, men barn aldrig ska ta avsvällande medel.
  5. Behandla din feber och värk. Ibuprofen eller paracetamol kan användas för att minska feber eller behandla muskelvärk.
  6. Behandla dina hosta. Vuxna och barn äldre än sex kan ta hosta eller hostmedicin. Dricka tillräckligt med vätska kan också minska en hosta.
  7. Behandla din halsont. Gurgla med saltvatten kan minska smärtan av halsont. Dessutom kan vuxna och barn äldre än sex använda halstabletter eller hals spray.
  8. Stanna hemma från arbetet eller skolan. Om möjligt, gå inte in i skolan eller arbeta när du är förkyld, att inte smitta andra. Om det inte är möjligt, tvätta händerna ofta och nysa i din ärm eller en vävnad för att undvika spridning bakterier.
  9. Ha tålamod. Det kan ta cirka tio dagar för en kall för att köra sin gång. Försök att göra det bekvämt för dig och ta hand om dig själv för att förkorta kylan.
  10. Använd inte antibiotika. Antibiotika fungerar inte på förkylningar eller influensa, som orsakas av virus.

Även vetenskapen kan en dag finna ett botemedel för vanlig förkylning, för nu finns det många sätt att minska symptomen. Få väl snart!

Hur man behandlar en kall. Drick mycket vätska.
Hur man behandlar en kall. Drick mycket vätska.