E2k

Hur att skilja en födoämnesallergi från livsmedel intolerans och mat känslighet

Ofta födoämnesallergi

Ofta födoämnesallergi, mat intolerans och mat känslighet är förvirrade. Även läkare tenderar att byta dessa termer, eftersom de har mat gemensamt och behandling för varje kan vara liknande. De är mycket olika och det är viktigt att veta vilken du faktiskt har.

Hur att skilja en födoämnesallergi från livsmedel intolerans och mat känslighet. Ofta födoämnesallergi.
Hur att skilja en födoämnesallergi från livsmedel intolerans och mat känslighet. Ofta födoämnesallergi.
 1. En födoämnesallergi är en anafylaktisk immunsvar

  En födoämnesallergi är en anafylaktisk immunsvar. Det är oftast svår, kräver omedelbar läkarvård och är livshotande. Tidiga symtom på allergi inkluderar hudutslag, svullnad av tungan, halsen och ansiktet. Några av de vanligaste födoämnesallergier är mot jordnötter, skaldjur, musslor, ägg, majs, vete och mjölk.

 1. En matintolerans har flera orsaker

  En födoämnesallergi är en anafylaktisk immunsvar. En matintolerans har flera orsaker.
  En födoämnesallergi är en anafylaktisk immunsvar. En matintolerans har flera orsaker.

  En matintolerans har flera orsaker, beroende på intolerans. Mjölk eller laktosintolerans orsakas av brist på ett enzym som kallas laktas. Glutenintolerans (gluten är ett protein som finns i vete, råg, korn och havre) orsakas av en antikropp närvarande i tarmarna som angriper gluten. Båda kan orsaka magbesvär, uppblåsthet och diarré men med överkänslighet, kan symtomen variera. Vissa människor visar inga signifikanta symptom men i fallet med en glutenintolerans, är det viktigt att få diagnosen tidigt för att undvika allvarlig skada på tarmen. Det är ärftligt och tillrådligt att få testas om en nära anhörig diagnostiseras.

 1. Ett livsmedel känslighet har kopplats till många hälsoproblem

  Ett livsmedel känslighet har kopplats till många hälsoproblem, inklusive ADHD, hyperaktivitet, autism och många andra. Medan exakt hur dessa hälsoproblem är kopplade till livsmedel är inte känd för vissa, studier med eliminering metoden (eliminera vissa livsmedel från kosten) visar förbättring av symtomen. Några vanliga livsmedel att titta in vore koffein, choklad, artificiella färger eller smakämnen, soja, kasein (protein i mjölk), majs och / eller gluten, bara för att nämna några.

Om du misstänker att du har en födoämnesallergi, matintolerans, eller mat känslighet, är det lämpligt att se din läkare. Det finns många tester som kan hjälpa dig att begränsa vilka av dessa kostrelaterade sjukdomar du kan ha och de livsmedel som orsakar dina symtom.

En sak du kan prova på egen hand är en eliminering kost

En sak du kan prova på egen hand är en eliminering kost. Prova att ta felande livsmedlet eller livsmedel ur din kost under en vecka. Prova återinföra livsmedel tillbaka en i taget, ungefär en ny mat var 5-7 dagar och se vad som händer. Det är också bra att hålla en mat dagbok. Skriv ner vad du äter och hur du känner när du eliminera och återinföra livsmedel.

För de flesta livsmedel-relaterade sjukdomar

För de flesta livsmedel-relaterade sjukdomar, är behandlingen för att undvika maten helt. Laktosintolerans är ett undantag och kan behandlas genom att ta ett enzym som stöd i matsmältningen. Om du upptäcker att du har en mat sjukdom, är det viktigt att söka stöd. Att helt undvika ett livsmedel, måste du lära dig mycket om den för att förstå fördelarna med att eliminera det. Dessutom kan du börja känna mycket isolerad eftersom du är rädd för att bli sjuk. Du är inte ensam, och med tiden blir klara lättare.