E2k

Hur handskas man med en hemorragisk stroke

Hemorragisk stroke är en term som används för att beskriva bristning av blodkärl i hjärnan. Eftersom hjärnan är en mycket känslig organ kan spricka vara dödlig. Även i de fall där hjärnan bristning är inte dödlig, det finns en mycket stor chans att slaget kommer att ha några stora effekter på patienten. Om du bor med någon som har haft hemorragisk stroke, här är några sätt att hantera situationen.

Hur handskas man med en hemorragisk stroke. Håll utkik efter blodproppar.
Hur handskas man med en hemorragisk stroke. Håll utkik efter blodproppar.
  • Vet orsaken. Först och främst bör du vara medveten om de främsta orsakerna till hemorragisk stroke. I Europa finns det upp till 150.000 fall rapporteras varje år. Vanligtvis är orsaken till slaget högt blodtryck eller hypertoni, eller överdriven användning av antikoagulantia. Antikoagulantia används vanligen för människor som har högt blodtryck, vilket innebär att det finns risk när någon är hypertensiva, men det finns också risker när medicinen för detta tillstånd används mycket. I sällsynta fall kan kärlen i hjärnan helt enkelt svag, vilket kan orsaka rivning.
  • Vet dina alternativ. Om någon får en hemorragisk stroke, är det bästa alternativet att gå till operation. Kirurgi är det bästa sättet att komma in i hjärnan och minimera blödningen. Vanligtvis kommer en neuro kirurg kunna hitta de skadade fartygen och använda klämmor för att stänga fartygen och förhindra ytterligare blödning. Operationen görs bäst när patienten redan är stabil, men högst 72 timmar. Efter 72 timmar kan blödningen ha orsakat stora och permanenta skador.
  • Håll utkik efter blodproppar. Efter hemorragisk stroke, är en av de vanliga problem som patienterna kommer att ha koagulering, som kan vara lika farligt som det faktiska slaget. På grund av detta bör patienten hållas i sjukhuset för de närmaste dagarna, som fastställs av läkaren. På sjukhuset kan sjuksköterskor och läkare övervakar hjärnan och söka då och då för att kontrollera om det finns proppar bildas i hjärnan. Läkarna kan också övervaka läkningsprocessen för hjärnan.
  • Terapi. Efter operation, kommer blödningen stoppas. Hemorragisk stroke, emellertid, har mycket större konsekvenser. Det är vanligt att offren för hemorragisk stroke för att få förlamning eller förlora funktion och kontrollen över vissa kroppsdelar. En av de vanligaste kroppsliga funktioner som de kommer att förlora är förmågan att svälja. På grund av detta finns det en mycket hög risk för vätska och mat komma in i lungorna. För att förhindra detta, kommer de flesta läkare rekommenderar en specialiserad kost som består av lättsmält och lätt att svälja mat och vätskor som är tillräckligt tjock för att passera till magen, och inte till lungorna. För att minimera och slutligen reparera skador som orsakats av slag, bör patienten genomgå sjukgymnastik.

Slutligen bör du också kontrollera patientens kropp för liggsår

Slutligen bör du också kontrollera patientens kropp för liggsår. Eftersom de flesta patienterna är säng ridit, liggsår utvecklas snabbt i kroppen. Se till att stänga av patienten var så ofta, och att ge honom några minuter ur sängen, att få blodet att cirkulera, och för att förhindra sår bildas.