E2k

Hur ta hand om ett ormbett

Upp till 7000 ormbett redovisas i Europa varje år, och det tros vara många fler som inte anmäls. Globalt är ormbett en frekvent presentation till vårdcentraler. Lyckligtvis är risken att dö av ett ormbett färre än 1 av 5000 med modern sjukvård. Rätt första hjälpen på plats är oerhört viktigt och alla som bor eller semestrar i områden med en hög frekvens av ormbett bör vara medvetna om enkla åtgärder som kan rädda lemmar och liv.

Steg 1

Hur ta hand om ett ormbett. Bandage såret och immobilisera.
Hur ta hand om ett ormbett. Bandage såret och immobilisera.

Oroa dig inte!

De flesta ormbett är från icke-giftiga arter. Även de inslag som är från giftiga ormar är sällan dödlig, särskilt med korrekt första hjälpen och snabb sjukhusvård. Om du letar efter en person som har blivit biten, lugna patienten och vara lugn.

Steg 2

Bandage såret och immobilisera. De flesta betten inträffar på en extremitet - hand eller fot - och ganska snäva bandage, om sådana finns, bör appliceras direkt över såret. Vira upp armen mot hjärtat, och sedan tillbaka ner tills hela lemmen är täckt. Spärra extremiteten med bettskena. Rörelse i musklerna pumpar blod, lymfa, och potentiellt gift mot kroppen. I det sällsynta fallet att bli biten på kroppen, tillämpa fast tryck med en pad på området och omedelbart uppsöka sjukvård.

Steg 3

Försök inte suga ut giftet. Försök att identifiera ormen.
Försök inte suga ut giftet. Försök att identifiera ormen.

Försök inte suga ut giftet. Gör inte ett snitt över området eller tvätta såret - återstående gift på huden är säker och kan testas för att identifiera den.

Steg 4

Försök att identifiera ormen. Om det är möjligt att fånga det på ett säkert sätt då detta kan vara mycket användbart, men eftersom de flesta ormbett orsakas av missriktade hantering försök om det inte rekommenderas om inte föraren är ordentligt utbildade. Likaså, dödar ormen inte rekommenderas (inte minst för bevarande skäl) och är sällan nödvändigt, men om ett lik är tillgängligt här kan underlätta identifieringen. De viktigaste punkterna att notera är:

  • Plats vid bitit
  • Storlek
  • Mönster och färg
  • Närvaro av en skallra

Steg 5

Sök medicinsk vård i en riktig anläggning. Varna dem du kommer om möjligt. Antivenin bör inte ges i fält, och betydande envenomations kan kräva återupplivning.

Steg 6

Ta inte av bandaget. Det kan finnas betydande obehag men tryckutlösning kommer att leda till en ström av gift från lem och kan orsaka chock.