E2k

Hur tar man bort plantar vårtor

Visste du att samma virus i centrum av den aktuella livmoderhalscancer medvetenhet är också ansvarig för plantar vårtor? Låter galet, men det är sant - humant papillomvirus (eller HPV), om än en annan typ av viruset än en som orsakar livmoderhalscancer, är vad som orsakar dessa smärtsamma och fula plantar vårtor visas på sulorna på fötterna.

 1. Vad orsakar plantar vårtor? Folk blir vårtor genom direkt kontakt med HPV, som det finns många olika typer. Den typ som orsakar plantar vårtor gillar att hänga i fuktiga, varma miljöer - det slag som väcker din misstanke ändå, liksom offentliga duschar, pooler, omklädningsrum, din rumskamrater dusch mat eller kommunala skor (om du delar skor med människor, kanske du vill kontrollera sina fötter först). Om du går barfota genom dessa områden, kan du få plantar vårtor.

  Person-till-person-kontakt kan sprida plantar vårtor också. Om du har en sovande partner, kom ihåg att dessa vårtor aldrig sover! Viruset kan överföras från fot till fot, eller från blad till foten.

  Du chanser att få plantar vårtor öka om dina fötter är torra och spruckna eller immunförsvaret försvagas. Ju oftare du utsätts för viruset, desto mer sannolikt är det att du kommer att utveckla vårtor (det finns ingen "ansamling" av resistens mot viruset genom frekvent exponering). Det är viktigt att påpeka att alla inte är lika känslig för plantar vårtor (eller vårtor i allmänhet) som andra. Några av oss är bara tur! Den medicinska samfundet är förbryllad över varför det är så, men anlag för plantar vårtor synes spelar en roll i vårt förvärv av dem.

 2. Hur vet jag om jag har plantar vårtor? Du bör se en läkare för att bekräfta en diagnos, eftersom det i vissa fall obekväm tillväxt på foten är något helt annat (möjligen ett igensatt svett körtel eller ens en tumör).

  Plantar vårtor visas oftast nära bollar av foten eller runt hälen (huvudsakligen de platser som sannolikt tagit kontakt med viruset i första hand). Du kan känna klump av plantar vårta när du går, men när man tittar på det, verkar vårtan förvånansvärt platt. På grund av deras placering på kroppen, plantar vårtor vuxit inåt i motsats till utåt. Som ett resultat kommer det ser inte ut som en vårta på någons ansikte. Det känns som en valk eftersom det omfattas i kallusvävnad på grund av den täta trycket att gå. Ofta planter vårtan visas mörkt missfärgad, ibland med utseendet av en liten svart kärna (som är en blodpropp, inte någon fysisk uppkomsten av själva viruset).

 3. Metoder för att bli av med plantar vårtor. Flera metoder och behandlingar finns för att avlägsna dessa fula plantar vårtor.
  • Salicylsyra. Med salicylsyra, en behandling som du kan köpa över disk från ditt lokala apotek, kan du ta bort en plantar vårta i allmänhet cirka fyra veckor. Processen kräver daglig applicering av syra till vårtan, liksom gnidning av död hud från vårtan. Syra kan appliceras antingen som en lösning eller som ett plåster, och ibland måste du tillämpa det två gånger om dagen. Du kan använda en nagelfil eller pimpsten för att avlägsna död hud från plantar vårtan varje dag. Det finns en slags glädjande att en sådan gammal läkemedelssubstans fortfarande bör erkännas som en utmärkt behandling, salicylsyra var känd av den antika världen att existera inom willow bark. Försök att inte låta något av det hamnar på klar hud, där det kommer att orsaka irritation.
  • Kryoterapi. Det låter som vad de gjorde mot Ted Williams och innebär frysning. I det här fallet, läkare använder flytande kväve för att "frysa" din vårta. De gäller det flytande kvävet direkt på plantar vårtan med en spray-tip eller bomull spets applikator. Om du aldrig har upplevt kryoterapi innan, kanske du slås av sci-fi bild av överjordiska ångor stiger från kväve tanken. För barn kan denna metod vara alltför smärtsamt och skrämmande, och i varje fall garanterar det varken mer eller mindre framgång än tejp eller behandlingar syra. Om det lyckas, men du bli av med det vårta snabbare.
  • Andra fysiska åtgärder Du kan lära dig ett antal naturläkemedel för plantar vårtor, födelsemärken och taggar hud i den utmärkta e-bok Mullvadar, vårtor och hud taggen avlägsnande -. Har detta program rekommenderas, säker och snabb!
  • Silvertejp. Silvertejp vårtan bort har mer gemensamt med syrabehandling än med kryoterapi. Applicera tejpen till vårtor och lämna den där i sex dagar, varefter du kan tvätta det drabbade området, och när torr, gnugga bort död hud med antingen den nagelfil eller pimpsten igen. Den silvertejp Metoden går på ungefär sex veckor, men kan ta upp till åtta innan du tar bort plantar vårta. För mer information, kolla in vår artikel om hur du tar bort vårtor med silvertejp .
  • Svårare reaktioner. Du kan också följa laser kirurgiskt avlägsnande, även om detta förfarande är dyrare och i många fall, mer smärtsam. Ett annat kirurgiskt alternativ, electrodessication, är ganska effektiv men lämnar en märkbar ärr på foten. Icke kirurgiska alternativ inkluderar användning av receptbelagda anti-vårta medicin (officiellt för användning mot genitala vårtor, men effektiva vid behandling plantar vårtor också) eller immunterapi, där läkarna injicera antigener direkt i vårtan i ett försök att utlösa naturliga svaret på din immunsystem mot vårtan själv.
 4. Hur kan jag minska mina chanser att bli plantar vårtor? Bär dusch sandaler i allmänna utrymmen för att minska din potential kontakt med HPV. Torka fötterna noga efter duschen och bad. Och om du har en plantar vårta, anser behandling skyndsamt. Ju tidigare du behandlar den, desto bättre! Fördröjd behandling innebär större möjlighet för plantar vårtan att sprida sin virus till andra lokala delar av foten. Det är mycket lättare att bli av med en plantar vårta än en hel "mosaik" (en av de mer obehagliga fall av livet imiterar konsten). För att minska risken för vårtan multiplicera, inte röra eller klia den. Bort med tassarna!

Om du har en plantar vårta

Hur tar man bort plantar vårtor. Vad orsakar plantar vårtor?
Hur tar man bort plantar vårtor. Vad orsakar plantar vårtor?

Om du har en plantar vårta, ta det första steget mot behandling idag! Tveka inte att boka en tid med din läkare för att säkerställa att ditt problem är plantar vårtor. Under tiden kommer det inte skada att använda tejp eller salicylsyra. Vara aggressiv. Låt inte de vårtor gå över dig, även när du går över dem.