E2k

Hur vet jag om du har ett alkoholproblem

Om du gav din farfars farmor Mathilda en flaska gin att dricka på en gång, skulle hon säkert göra samma dumma saker som de flesta människor gör när de är berusade, det vill säga fall över, kasta upp, ta henne toppen på ... Du får bilden. Men betyder inte att hon är alkoholist? Inte nödvändigtvis. Ett alkoholproblem är inte så mycket om hur mycket du dricker eller dumma saker du gör när du är full. Det handlar om vad alkohol gör för dig, snarare än vad den gör med dig.

Hur vet jag om du har ett alkoholproblem. För alkoholproblem, blir livet kaotiskt eller ohanterligt.
Hur vet jag om du har ett alkoholproblem. För alkoholproblem, blir livet kaotiskt eller ohanterligt.

Så hur vet du om du har ett alkoholproblem?

  1. Alkoholproblem är ofta beroende alkohol för att övervinna obehagliga känslor som blyghet, otillräcklighet, oro och stress. Tycker du själv att säga "Jag behöver en drink för att lugna ner" eller "Om jag har en drink, jag lätta upp och bli mer sällskaplig?" Alkohol slappnar de flesta människor, men många alkoholister beskriver en stark känsla av "allt kommer att bli bra" när de tar en drink.
  2. Relationer börjar lida när en person dricker tungt. De närmast oss är oftast de första att märka det, men de är inte nödvändigtvis den första att tala. Har människorna runt omkring dig gör skämt om dina alkoholvanor? Har dina medarbetare kommenterat ditt drickande? Är det att göra ditt hem liv olycklig? Får du arg när folk ta upp frågan med er?
  3. Experter tror att alkoholism har två huvudkomponenter: en mental fixering med dricka och en fysisk reaktion på substansen i sig. Tycker du själv att tänka på sprit vid olämpliga tidpunkter (på jobbet, i sängen på natten)? Och går du regelbundet ut för "bara en drink" och sluta konsumera mycket mer? I det förflutna, har du hittat det lätt att ha en drink och promenad, eller har du overindulged oftast inte?
  4. Inte alla alkoholister lider baksmälla, men de flesta rapporten känner en viss ånger, morgonen efter. Det kan vara på grund av vad de gjorde kvällen innan, eller för att de lovat sig själva (eller någon annan) att de inte skulle dricka för mycket, men gjorde. Vaknar du någonsin upp tänker "Jag måste sluta göra detta för mig själv," eller "Jag önskar jag kunde bete sig som andra människor gör när de dricker?"
  5. Alkoholism är en progressiv sjukdom - det blir värre med tiden. Har ditt drickande ökat under åren? Har du sett en förändring i dina alkoholvanor? Går du ut att dricka oftare än du brukade, eller har du börjat undvika sociala situationer till förmån för att dricka hemma? Har du försökt att dricka andra former av alkohol (som öl i stället för whisky) i ett försök att få mindre berusad?
  6. För alkoholproblem, blir livet kaotiskt eller ohanterligt. Det kan betyda att utveckla finansiella problem relaterade till drickande, oansvarigt beteende som får dig i trubbel med din familj eller lagen, sömnlöshet, problem på jobbet, strömavbrott (minnesförlust) när man dricker, depression och många andra problem. Inte alla alkoholister är likadana, men de flesta beskriver en känsla av att vara utom kontroll ... Att vara i strid med dem omkring dig ... Att känna annorlunda eller isolerade från normala alkoholkonsumenter.

Obs: Ovanstående kriterier är inte uttömmande

Obs: Ovanstående kriterier är inte uttömmande, och är inte avsedda att diagnostisera alkoholism. Om du misstänker att du har ett problem, det finns ett antal behandlingsalternativ. Du kan vända din husläkare, söka hjälp vid ett behandlingshem, eller delta i ett Anonyma Alkoholister möte. Gå till: www.alcoholics-anonymous.org för mer information om alkoholism.