E2k

Hur att återhämta sig från en hysterektomi

För många kvinnor, kan en hysterektomi vara en fruktad operation. Även om det är oftast nödvändigt, lämnar en hysterektomi en kvinna i smärta för några dagar som hennes kropp går igenom läkningsprocessen. Om du är i denna situation, eller undrar vad du kan göra när det är dags att återhämta sig från din hysterektomi, följ dessa steg.

Steg 1

Hur att återhämta sig från en hysterektomi. Avstå från sexuella aktiviteter under minst 4 veckor.
Hur att återhämta sig från en hysterektomi. Avstå från sexuella aktiviteter under minst 4 veckor.

Ta det lugnt. Du vill inte delta i ansträngande aktiviteter som jogging, simning eller tyngdlyftning när du återhämta sig från en hysterektomi. Dina muskler och sår behöver tid att läka. Även plocka upp föremål (inklusive dina barn) gör att du riskerar att öppna dina sår. Du behöver bara lägga upp fötterna i ett par dagar och lämna hushållsarbetet till familjen, mycket till deras förtret.

Steg 2

Avstå från sexuella aktiviteter under minst 4 veckor. Detta kan tyckas överdrivet, men du måste avstå efter en hysterektomi medan din kropp läker. Att ha sex för tidigt kan orsaka orgel förskjutning och dessutom riskerar att smitta. (Du bör nog förbereda fästman för detta innan din hysterektomi, så han har tid att bearbeta det.)

Steg 3

Arbeta igenom hormonförändringar. När du har en hysterektomi, förlorar du hormoner som din kropp är van vid att ha runt. Med dina hormoner i flux, kommer du att uppleva humörsvängningar och anfall av depression. Vet att detta är regelbunden och försöka göra små aktiviteter som håller dig positiv och glad som du återhämta sig från en hysterektomi.

Steg 4

Arbeta igenom hormonförändringar. Börja med några enkla övningar.
Arbeta igenom hormonförändringar. Börja med några enkla övningar.

Börja med några enkla övningar. Så snart du kan, det är viktigt att börja röra sig efter din hysterektomi. Självklart vill du inte göra något alltför ansträngande. Några enkla sträckor och lätta promenader, efter läkarens godkännande, kommer jumpstart din återhämtning efter hysterektomi.

Steg 5

Möt upp med andra kvinnor. Du behöver inte gå igenom återhämtningsprocessen på egen hand. Det finns massor av andra kvinnor som förmodligen upplever samma sak som du är just nu. Ta kontakt med vänner, familj och andra bekanta som har gått igenom, eller går igenom, återhämtningsprocessen. De kan erbjuda bra stöd och uppmuntran till dig. Och de erbjuder också en sann perspektiv på vad du kan förvänta dig när du återhämta sig från en hysterektomi. (Om du inte känner någon som har haft en hysterektomi, det finns online-forum fullt av kvinnor som söker stöd och vänskap som de återhämta sig också.)

Steg 6

Ta din tid. Var och återhämtar sig från en hysterektomi i en annan takt. Låt inte någon säga till dig hur du ska återhämta sig. Lyssna på din kropp, ta inte mer än du kan hantera och gå i din egen takt. Detta garanterar att din kropp inte skjuts utanför dess bekväma gränser som du återhämta sig från en hysterektomi.


En hysterektomi är en livsförändrande operation för kvinnor, men det behöver inte vara en svår en. Du behöver bara ta saker långsamt och inte lägga för mycket stress på kroppen. Tillsammans med uppmuntran från familj och vänner, bör du ha de resurser du behöver för att leda dig genom en hälsosam återhämtning.