E2k

Hur vet jag om du behöver vitamin B - 12

Många av oss äter mycket förädlade livsmedel som är tomt på många av de vitaminer som vi behöver. En av dessa vitaminer som kan vara en bristvara i kosten är vitamin B12, ett vattenlösligt vitamin som inte lagras i kroppen. Eftersom detta vitamin är lätt spolas ut genom urinen, behöver kroppen en stadig tillförsel av det. Vitamin B12 är viktig för neurologisk funktion, röda blodkroppar och för DNA. Det finns naturligt i mejeriprodukter livsmedel, kött, fisk och lagt till andra livsmedel såsom spannmål.

Många människor är B12 brist, men de tror att något annat är fel. B12-brist kan härma allvarliga sjukdomar. I vissa fall B12-brist har varit fel diagnos. Till exempel kan trötthet tas för depression och symtom på förvirring kan vara så allvarligt i akut vitamin B12-brist att det kan misstas för Alzheimers sjukdom.

Hur vet jag om du behöver vitamin B - 12.
Hur vet jag om du behöver vitamin B - 12.

B12-brist kan utvecklas om du har ett tillstånd som inte tillåter vitamin som absorberas effektivt. Ett av dessa villkor kallas perniciös anemi. Detta tillstånd orsakas av oförmåga av kroppen att absorbera B12 genom ileum som är sista delen av tunntarmen. En annan orsak till låga vitamin B12 nivåer följa en strikt diet som inte innehåller tillräckligt med B12 rika livsmedel såsom i en strikt vegetarisk kost. Dessutom, kan en underliggande sjukdom vara orsaken till B12-brist. De som är drabbade av frekvent diarré som i fallet med Crohns sjukdom, har mer av en chans att ha en brist på B12.

Generellt många människor kan vara B12 brist men när blodserum testas någon indikation på brist. Om du har symtom på vitamin B12 brist såsom trötthet, förvirring domningar, stickningar i händer och fötter, blekhet och sköra naglar, men blodprov visar att det inte finns någon brist, det fortfarande kan bero på brist kan gå oupptäckt och kan inte dyka upp i blodet i mängder som skulle indikera en brist. Om du har normala nivåer av vitamin och du fortfarande har symtom bör du också testas för höga halter av metylmalonsyra som tenderar att betyda en låg nivå av B12. Homocystein vanligen testas utöver de andra proven. Men själv homosysteine nivåer i höga doser kan tyda på en brist på folsyra så andra tester är nödvändiga för att göra en mer exakt diagnos.

Uppmärksamma kost och tala med din sjukvårdspersonal som kan föreslå att lägga till en B12-tillskott till kosten i form av B12 skott eller vitaminer genom munnen kan hjälpa till att lindra symtomen vid B12-brist.