E2k

Hur du skyddar dig från medicinsk feldiagnos

Enligt studier

Enligt studier, ca 20 till 25% av patienter som söker medicinsk vård är fel diagnos. Möjliga orsaker kan vara uppfattningen att läkarna numera försöker att rusa deras arbete, i ett försök att sköta fler patienter, och eventuellt kunna få fler återbetalningar från läkemedelsföretag. Forskningen säger att en läkare kommer vanligtvis att ställa en diagnos på hans sinne inom de första 20 sekunderna av mötet den personen, varefter han kommer att sluta lyssna till patientens klagomål och förklaring. I många fall, dessa kallas "förankring misstag," där diagnosen inte nödvändigtvis vara en riktig man.

Hur du skyddar dig från medicinsk feldiagnos. Enligt studier.
Hur du skyddar dig från medicinsk feldiagnos. Enligt studier.

Om du misstänker att du har fel diagnos, eller om du upplever sjukdom, här är några saker du kan göra för att se till att du inte är fel diagnos av läkaren.

Symptomen inte avtar

Symptomen inte avtar. Om du har genomgått behandling, men symtomen och sjukdom inte verkar försvinna, kanske du fel diagnos. Försök att återvända till din läkare för en annan åsikt, eller kanske du kan vända en annan läkare för en second opinion. I dessa fall, läkare har olika erfarenheter och inriktningar. Vissa kan vara mer skickliga på att upptäcka vissa sjukdomar beroende på symtomen de visar.

Ta med en vän kunnig i medicin. Du kanske har en vän, släkting eller familjemedlem som har viss erfarenhet inom det medicinska området. Han kan vara en sjuksköterska, läkare assistent, eller någon i läkemedelsindustrin. Han skulle kunna ha en uppfattning om hur en läkare behandlar informationen han ser från en patient. Föra honom tillsammans, om så bara för den extra hjälp och åsikt. Han kanske kan hjälpa dig och läkaren kommit till en bättre slutsats.

Fråga vad

Fråga vad annars? Du bör inte begränsa sig till den inledande diagnos som läkaren ger. När du rådgöra med din läkare, se till att fråga honom vad ditt tillstånd kan betyda. Fråga honom om alla möjligheter och resultat. Du behöver inte hålla med förankring diagnosen. Det är din kropp du pratar om, trots allt!

Fråga om du kan ha flera villkor

Symptomen inte avtar. Fråga vad.
Symptomen inte avtar. Fråga vad.

Fråga om du kan ha flera villkor. En annan vanlig fråga när samråd med en läkare är att han skulle komma till slutsatsen att du har en viss sjukdom, men utesluta något annat. Var noga med att be läkaren om dina symtom är tecken på andra möjliga förhållanden, som antingen kan vara allvarligare eller mindre problematiskt. På så sätt kan han köra en mer uttömmande tester. Detta kan vanligtvis ske genom laboratorietest. Om din sjukförsäkring kommer att betala för det, varför inte gå den extra milen?

Får en ny tid

Gör ett annat möte. Om du känner att din läkare är ont om tid att göra en diagnos, fråga om det är möjligt att göra ett annat möte. Han kanske kan skicka dig iväg till labbet för en del tester, kommer resultaten av vilka diskuteras i ett senare möte. På så sätt kommer han inte pressas att göra en diagnos just nu. Vad han kan åtminstone göra i detta läge är adress symtom om dessa orsakar dig smärta.

Växla doktorer. Om du känner att din läkare inte gillar dig av någon anledning, så är du välkommen att byta läkare eller leta efter ett annat sjukhus eller klinik. Hitta någon som du är bekväm med.