E2k

Hur att diagnostisera apraxi av tal

Apraxi av tal är ett tal sjukdom där tal centra i hjärnan inte kommunicera effektivt med musklerna i munnen som bildar tal. Ord kommer ut obegripligt och misstag i tal är oförenliga.

Här är några sätt att diagnostisera apraxi av tal:

Hur att diagnostisera apraxi av tal. Spela motivets talmönster över en längre tid.
Hur att diagnostisera apraxi av tal. Spela motivets talmönster över en längre tid.
  • Spela motivets talmönster över en längre tid. Över en spännvidd på veckor och månader, övervaka frågan när han försöker att bilda ord och meningar. Ta del av alla misstag och mispronunciation. En lång historia av tal mönster kommer att avslöja förekomsten och omfattningen av de flesta störningar, inkluderande apraxi.
  • Bestäm om han har problem kombinerar ljud. Ett apraxi lidande kommer att ha mer problem med komplexa ord än enkla sådana, inklusive flerstaviga strukturer. Han förlorar lätt kontrollen över musklerna kontroll över dessa utarbeta ljud.
  • Kontrollera om han ersätter svåra ord med enklare versioner. I ett försök att göra sig begriplig och för att undvika att upprepa sig, kommer en apraxi lidande använda flera enkla ord i stället för ett sammansatt ord. Detta kommer inte bara att vara ett symptom på apraxi, men hans grepp om ordförråd minskar också risken för att hans sjukdom är en av retardation.
  • Observera någon svårighet i att hantera läppar, tunga och käke för att bilda ord. Hans mun kommer att visa skälvande och tvekan när han försöker att göra ljud som korrekt återspeglar de ord han vill göra.
  • Observera någon inkonsekvens när i ett tillstånd av spänning. Under nödsituationer, kommer en apraxi lidande förlorar koncentrationen som krävs för att korrekt bilda ord. Detta kan vara frustrerande för honom, eftersom den information som behövs för att lösa den akuta kommer att göras obegripligt trots hans försök. Först när han saktar ner och fokuserar på varje ord kommer han att kunna förmedla den avgörande budskap.
  • Kontrollera att motivet kan förstå kommandon. Ring till ett barn misstänks apraxi med kommandon av "Kom hit." eller "Sätt dig ner." Om ett barn lätt följer betyder det att han kan höra och förstår ord tydligt, men han kan inte säga dem på rätt sätt. Detta gör det möjligt för betraktaren att urskilja ett fall av apraxi från andra talrubbningar eller ens mental retardation.
  • Observera om barnet kan behärska ord bara tillfälligt. En apraxi lidande kanske kan säga nya ord på rätt tid, men förlorar denna förmåga som mer tiden går. Endast med ständig övning kan han behärska nya ord.
  • Observera prosodi. Prosodi den förändrade rytm, böjningsformer och stress som används i tal för att förmedla mening. En lidande av apraxi har fel prosodi som han är oförmögen att bemästra de komplexa böjningar som skiljer liknande klingande ord från varandra.
  • Skicka till en MR-test. En MR test kommer att skapa en hjärna bild och förhoppningsvis hjälpa skilja apraxi av tal från andra former av talstörningar. Med en vanlig hjärna diagram som kartlägger specifika tal centra kan en expert avgöra typ och omfattning av skada, som skapar apraxi.

När du diagnostisera apraxi av tal på en person, ta honom till en logoped för att bekräfta diagnosen. Arbeta tillsammans med tekniker för att korrigera denna sjukdom, som omfattar fasta praxis och multi-sensorisk återkoppling.