E2k

Hur att diagnostisera prostatacancer symptom


Endast män har en prostatakörtel. Den sitter framför rektum och omger urinröret, röret struktur som transporterar urin från blåsan till omvärlden.

Steg 1

Bekanta dig med de potentiella symtom prostatacancer kan orsaka. De första symptomen på prostatacancer är oftast relaterade till den körtel blir större och klämma urinröret, vilket i sin tur kan bromsa urin strömmen och gör det svårt att helt tömma blåsan så en ände upp behöva kissa oftare. Godartad prostataförstoring kan också orsaka samma symptom på urinretention och frekvens. Mindre vanligt, kan prostatacancer leda till erektil dysfunktion eller förekomsten av blod i urinen eller ejakulat vätska. Om cancern sprider utanför körteln kan orsaka skelettsmärta och viktminskning.

Steg 2

Hur att diagnostisera prostatacancer symptom. Bekanta dig med de potentiella symtom prostatacancer kan orsaka.
Hur att diagnostisera prostatacancer symptom. Bekanta dig med de potentiella symtom prostatacancer kan orsaka.

Lär dig mer om screeningtest. Det är viktigt att notera att prostatacancer ofta är ganska framåt av den tid det någonsin orsakar några symtom. Screeningtest försöker att identifiera personer som kan ha en sjukdom innan de utvecklar symtom. Upptäcka sjukdomen innan den har utvecklats innebär efterföljande behandling kommer att vara mer benägna att lyckas. Det finns två huvudsakliga prostatacancer screeningtest:

  • Digital rektal examen. Den digital rektal examen (DRE) innebär examinator placera en gloved och smörjas finger i patientens ändtarm för att känna prostatakörteln. En knöl eller knuta på vanligtvis släta ytan av prostata eller ovanliga fasthet eller oregelbunden form av körteln kan vara tecken på cancer.

    Fördelarna med detta test är att det är enkelt och billigt. Den största nackdelen är att en examinator kan i bästa fall känner bara hälften av körteln ytan, cancer i andra delar av prostata, eller djupt inne i körteln, kan missa.

  • Prostataspecifikt antigen (eller PSA) test. Prostate Specific Antigen (PSA) är ett blodprov som ser till onormalt höga nivåer av ett enzym som produceras av prostata. Något över det normala intervallet 0 till 4,0 ökar risken för cancer. En trend med stadigt ökande PSA-värden över tid, även om alla är fortfarande under "normala" cutoff, kan även höja oro.

    Fördelarna för PSA-testet är att det är bekvämt och relativt billigt. Den största nackdelen är att andra vanliga prostata villkor, såsom godartad eller infektion, kan också öka PSA värden, vilket innebär många patienter som inte har cancer utstå ångest och biopsier prostata.

    En annan begränsning för detta test är att det fortfarande kan missa vissa patienter som inte har prostatacancer. Något onormalt PSA mätning bör bekräftas av en upprepad test innan någon annan åtgärd vidtas, som nivåer kan fluktuera naturligt.

Steg 3

Lär dig mer om screeningtest. Prostatacancer testning är en komplex fråga.
Lär dig mer om screeningtest. Prostatacancer testning är en komplex fråga.

Prostatacancer testning är en komplex fråga. Det är viktigt att känna till den unika karaktären av prostatacancer. Det kan faktiskt handla aggressivt och leda till döden, men det är vanligare för cancer till fortskrider i långsam takt. Takten kan vara så långsam, i själva verket skulle att många äldre män med prostatacancer förmodligen sluta dö från en annan oberoende orsak om sjukdomen lämnades obehandlad.

Så även när digital rektal examen och PSA-test exakt identifiera män med prostatacancer, finns det inget sätt vid denna punkt i tid för att tillförlitligt skilja mellan aggressiva och icke-aggressiva fall. Med andra ord kan ett stort antal män går igenom obehag och kostnaden för prostatacancer behandlingar såsom strålning och kirurgiskt avlägsnande av körteln och eventuellt drabbas komplikationer såsom impotens och urininkontinens från dessa förfaranden, allt för en sjukdom som var aldrig kommer att påverka deras hälsa i första hand. I själva verket oss förebyggande tjänster Task Force säger att "bevisen är otillräckliga för att rekommendera för eller emot rutinmässig screening för prostatacancer med PSA eller DRE."

Steg 4

Diskutera med din läkare om du bör testas. De flesta medicinska organisationer rekommenderar att en patient diskuterar riskerna och fördelarna med prostatacancer screening med sin vårdgivare och fatta ett välgrundat beslut. De som borde ha denna diskussion med sin läkare är alla män över 50 års ålder, alla afro-europeiska män över 40, alla män över 40 med en nära släkting drabbats av prostatacancer, eller någon man som lider av möjliga prostata symtom.