E2k

Hur du avgör om du behöver tandställning

Hängslen är ortodontiska apparater som används för att uppnå en korrekt inriktning av tänderna. Detta är ofta nödvändigt för människor som har tänder som är alltför trångt, alltför öppet åtskilda, eller dåligt. Medan anpassningar är ofta fastställs för estetiska ändamål, det finns många fall där förskjutning av tänderna resulterar i dålig hygien, svårigheter att tugga och ännu mer allvarliga tillstånd.

Redan innan du besöker din tandläkare, kan du avgöra själv om du kommer att behöva tandställning. Stå framför en spegel med munnen öppen, och undersöka dina tänder.

Hur du avgör om du behöver tandställning. Överbett och underbett.
Hur du avgör om du behöver tandställning. Överbett och underbett.
  • Överbeläggning. Om dina tänder är för nära varandra, kan överbeläggning förekommer. Medan det är allmänt vanligt att tänderna att endast små luckor i mellan, kan överfulla tänder redan vrider åt ena eller andra för att ge vika för de andra. Eller kanske några tänder skjutas in, medan andra trängs ut. Om så är fallet, måste du förmodligen hängslen.
  • Stora utrymmen. Tänder bör endast ha en mycket tunn spalt. Om du kan se stora mellanrum mellan tänderna, så du behöver antagligen ha hängslen installerades också.
  • Överbett och underbett. Försök nu bitande och se hur dina övre och undre tänderna kontakt med varandra. Om dina övre tänder sticker ut över din nedre tänder betydligt, så har du överbett. Om de lägre tänderna sticker över övre tänder, så har du underbett. Det finns också ett tillstånd som kallas en korsbett, där antingen din övre eller undre tänderna (eller båda) kan vända inåt eller utåt. Avvikelser i bettet leder ofta svårigheter med att tugga och ibland en tendens till tänderna att bära varandra med upprepad slipning och bitande kontakt.

Med hängslen installerade

Med hängslen installerade. När du besöker din familj tandläkare eller ortodontist, skulle han säga brukar du om du behöver ha tandställning installerat på dina tänder. Om dina tänder är överfulla, skulle detta innebära oftast att ortodontist skulle behöva ta bort några par, för att ge utrymme för rörelse. Om tänderna för öppet avstånd från varandra, så tandläkaren skulle helt enkelt måste installera hängslen. Hängslen måste då stanna på tänderna i ungefär två år, med justeringar gjorts av ortodontist varannan vecka eller så.

  • Andra apparater. Ortodontist kan också använda andra apparater förutom hängslen. Ibland skulle det övre och undre käken måste utvidgas, och detta görs med användning av hållare och expandrar. Detta är särskilt sant när det gäller crossbites där käften måste vara korrekt justeras för att möjliggöra en rakare anpassning av tänder.
  • Vad som väntar. Bortsett från vanliga ortodontist avgifter skulle bära hängslen också innebära att du måste ta itu med smärta regelbundet under hela att apparaten installeras. Hängslen är ofta förbundna med band eller trådar, och dessa måste justeras varannan vecka eller så, så att tänderna långsamt skulle gå mot sitt avsedda läge. Detta orsakar obehag för ett par dagar efter banden är åtdragna. Denna process upprepas tills tänderna är i sitt ideala nytt läge, varefter en patient skulle behöva bära hållare tills benet hårdnar tillräckligt.

Hängslen används ofta för både kosmetiska och allvarligare problem

Med hängslen installerade. Hängslen används ofta för både kosmetiska och allvarligare problem.
Med hängslen installerade. Hängslen används ofta för både kosmetiska och allvarligare problem.

Hängslen används ofta för både kosmetiska och allvarligare problem. Om du tror att du har ett tillstånd allvarligt nog för att förtjäna att bära hängslen, tveka inte att betala din lokala tandläkare eller ortodontist ett besök. Hängslen kanske inte för alla, särskilt med tanke på kostnaden och obehag inblandade. Men om det kommer att resultera i en bättre bett i det långa loppet, då kostnaden och obehag kommer att vara värt det.