E2k

Hur du handskas med en kateter

Att ha en kateter kan vara både obehagligt och generande. Det är dock sannolikt bara nödvändigt för dig att ha en för en kort tid, så det är definitivt något som du bör kunna hantera. Om du upptäcker att du kämpar med din kateter, överväga dessa förslag på hur man ska klara det.

Steg 1

Vet du varför det är nödvändigt att ha en. Om du har en urinkateter, kan det vara nödvändigt för att rädda ditt liv. Chansen är din lever eller blåsan inte fungerar precis som det ska vara. Och om din kropp inte kan dränera överflödig vätska genom blåsan, kan uppbyggnaden av dem inom dig vara skadligt för din hälsa. Katetrar hjälper att kringgå träskor eller hinder, rensa upp infektioner, och övervaka din urinproduktion efter operationen. Du behöver lite tålamod för att klara av en kateter, men du bör åtminstone förstå varför det är nödvändigt att ha en.

Steg 2

Hur du handskas med en kateter. Vet du varför det är nödvändigt att ha en.
Hur du handskas med en kateter. Vet du varför det är nödvändigt att ha en.

Förbered för insättningen. Om du aldrig har haft en kateter innan, inte förvänta sig att vara på trevlig. Du måste ligga på rygg med knäna upp, benen böjda och hälarna isär. (Kvinnor kommer att ha sina ben spridda vidöppen). Sjuksköterskan kommer då att kräva dig att ta djupa och långsamma andetag när hon städar ditt privata område. När du har sanerats, kommer hon att föra in katetern. Vid denna punkt, är det viktigt att koppla din bäckenbotten muskler eftersom spänningen gör insättning svårare. Sjuksköterskan kommer att låta dig veta några andra särskilda rörelser som du behöver göra.

Steg 3

Håll påsen och slangen på rätt plats. När din kateter har satts in, se till att du håller din urin väska lägre än blåsan hela tiden. Gravity inte vackla-er inte urin måste kunna falla in i påsen och om påsen inte är lägre än blåsan, kommer blåsan inte rinna av ordentligt (och du kan vara i för några allvarliga obehag).

Se till att den lösa slangen mellan kroppen och väskan är i en bekväm ställning. Om du låter det skaver mot huden under en längre tid, kommer du förmodligen att göra med chaffing och irriterade känsliga områden. Det är bäst att hålla slangen från din hud (med tejp eller clips) för att undvika att behöva hantera ytterligare smärta orsakad av kateter slang.

Steg 4

Förbered för insättningen. Håll påsen och slangen på rätt plats.
Förbered för insättningen. Håll påsen och slangen på rätt plats.

Håll området rent. För hela din kateter användning bör renhet vara din högsta prioritet. Håll området runt dina privata delar rena vid alla tidpunkter. Om du inte kan göra det själv, kommer sköterskorna göra detta minst 3 gånger per dag. Det kommer att minska risken för infektion så länge slangen är inom dig. Vad bra, kommer att tillämpa ytterligare antimikrobiella lösningar hålla infektionen vidare i schack. Smärta och obehag är definitivt inte vad du vill ha för att klara av när du har fått en kateter.

Steg 5

Ring en sjuksköterska om det är några problem. Vid varje tillfälle när du bär en kateter, om du känner att det finns ett problem måste du kontakta din sjuksköterska omedelbart. Berätta för henne dina symtom (brännande känsla, klåda, tryck) eller om du har någon smärta i urinblåsan. Hon borde kunna göra flera saker för att omedelbart hjälpa dig hantera smärtan orsakad av katetern.