E2k

Hur du kan hjälpa någon som har en astmaattack

Tänk dig detta scenario

Tänk dig detta scenario. Du är på din arbetsplats och plötsligt din kollega, den närmast dig, börjar väsande och göra irriterande visslande ljud. Detta fortsätter i några minuter tills du slutligen bestämmer dig för att kolla på honom. Du ser att han greppa bröstet och ser ut som han har svårt att andas. Då det sker till dig! Din kollega är att ha ett astmaanfall! Vad tänker du göra?

Astmaattacker på arbetsplatsen kan utlösas av en mängd faktorer, bland damm och kemikalier från stickande luftrenare och parfymer. Här är vad du behöver göra om en medarbetares astma utlöses av något av följande:

Ett. Håll lugn och samlad. Som i varje medicinsk nödsituation, måste du vara lugn för att hjälpa patienten. Du kommer bara stressa om du panik och du kanske inte kan göra något för att hjälpa dina medarbetare. Dessutom, om den astmatiska ser dig panik, hans eller hennes påfrestning nivåerna ökar, vilket kan förvärra astmaanfall.

Hur du kan hjälpa någon som har en astmaattack. Tänk dig detta scenario.
Hur du kan hjälpa någon som har en astmaattack. Tänk dig detta scenario.

2. Få patienten i en sittande ställning. De flesta astmatiker fördubblas eller luta sig mot något när de inte kan andas. Genom att hjälpa dem att flytta in i en upprätt sittställning, gör du det lättare för dem att andas.

Tre. Ställ frågor. Har ni märkt hur akut medicinsk personal på tv och filmer ställa patienternas frågor innan de gör några drag? Du bör göra samma sak. Be personen för sin astmabehandling kort, vilket han borde ha med honom. Detta kommer att ge dig instruktioner om hur du går vidare med att hjälpa patienten.

4. Hitta patientens inhalatorn. Fråga patienten om inhalatorn är, leta upp det och ge det till dem. Om patienten inte kan aktivera den genom sig själv, göra det åt dem. Håll inhalatorn några inches bort från patientens öppna munnen och spraya två gånger. Vänta cirka två till fem minuter för drogen för att fungera. Tänk på att drogen har att nå lungorna först innan det kan träda i kraft. Om inget händer, sedan leverera ytterligare två sprayer. Återigen, vänta på att läkemedlet ska börja gälla. Om läkemedlet är effektivt, kommer du att märka en betydande förbättring av personens andning. Om du inte ser några tecken på förbättring, och patienten väsande mycket värre, då är det dags att gå vidare till nästa steg.

Fem. Ring efter en ambulans I väntan på ambulans, se till att stanna med patienten och hålla honom lugn och medveten. Gör detta tills ambulansen kommer och akut medicinsk personal tar honom till sjukhuset.

Med så många allergener och irriterande ämnen som finns i en kontorsmiljö

Med så många allergener och irriterande ämnen som finns i en kontorsmiljö.
Med så många allergener och irriterande ämnen som finns i en kontorsmiljö.

Med så många allergiframkallande och irriterande som finns i en kontorsmiljö, att veta hur man känner igen tecken på ett astmaanfall och hur man ger första hjälpen medicinsk hjälp till någon som har en är mycket värdefullt. Du kan hjälpa till att rädda ett liv genom att svara på en sådan akut medicinsk situation. Ha alltid i åtanke att det bästa du kan göra i sådana situationer är att behålla lugnet och sansade.