E2k

Hur man behandlar en svullen läpp

Läpparna är en av de mest synliga delarna av den mänskliga kroppen

Läpparna är en av de mest synliga delarna av människokroppen. En av de viktigaste funktionerna av läpparna är att de tjänar som en öppning för matintag. Lip muskler är en del av vad som används för att producera ansiktsuttryck. En svullen läpp kommer i vägen för en attraktiv ansiktsuttryck.

Behandlingen av svullna läppar börjar med att erkänna dess orsak

Behandlingen av svullna läppar börjar med att erkänna dess orsak. Det finns olika orsaker som leder till svullna läppar, den vanligaste av dessa är trauma, allergier och insektsbett. Förstå orsaken till svullnaden kommer att hjälpa dig att behandla dessa vackra läppar effektivt.

Hur man behandlar en svullen läpp. Läpparna är en av de mest synliga delarna av den mänskliga kroppen.
Hur man behandlar en svullen läpp. Läpparna är en av de mest synliga delarna av den mänskliga kroppen.

Den vanligaste första hjälpen behandling för svullna läppar är att tillämpa en kall kompress, särskilt om den orsakas av ett hårt fall eller någon stark påverkan. Omedelbart tillämpa kall kompress på svullna delen. Undvik direkt tillämpning av is. Du måste slå på isen med en trasa samtidigt tillämpa det. Isen kan orsaka dina läppar för att hålla ytterligare skador, om det är iskallt. Minns hur det var när du skulle hålla tungan i frysen och det fastnade? Det kan också hända att din läpp, och du vill förhindra det.

Om ingen is finns, kommer något kallt att göra susen

Om ingen is finns, kommer något kallt att göra susen. Kallt vatten på flaska, fryst frukt, sked eller gaffel ens en kall mynt kommer att göra. Det viktiga är att tillämpa kylbehandling omedelbart efter själva trauma eller skada. Den kylbehandling minskar svullnad och smärta. Du kan hålla den kall kompress för cirka 10 till 30 minuter.

Allergisk reaktion kan också orsaka läpparna att svälla

Allergisk reaktion kan också orsaka läpparna att svälla. Du kan vara allergisk mot vissa livsmedel eller andra allergener som damm, djurhår eller pollen. Om du börjar känna klåda på dina läppar med en stickande känsla, troligen kommer det att bli svullen i ett par minuter. Antihistaminer förskrivs för denna typ av sjukdom. Denna situation kan kräva en resa till akuten eller läkare. Erinrar den sista maten som du ätit eller miljön du var i kommer definitivt att hjälpa din läkare att diagnostisera och ge dig rätt medicin.

En annan orsak till svullna läppar kan vara insektsbett och stick bi

Behandlingen av svullna läppar börjar med att erkänna dess orsak. Om ingen is finns, kommer något kallt att göra susen.
Behandlingen av svullna läppar börjar med att erkänna dess orsak. Om ingen is finns, kommer något kallt att göra susen.

En annan orsak till svullna läppar kan vara insektsbett och stick bi, och dessa kan vara riktigt smärtsamt. Kall kompress kan bidra en omedelbar lugnande lättnad för smärta eller en kräm gel som Aloe Vera. Krämer som innehåller lokalbedövning och hydrokortison kommer att vara till stor hjälp också. Om svullnaden inte avtar i ett par dagar, är det bäst att söka medicinsk hjälp. Men om du är stucken av flera insekter och du kan inte andas ordentligt, är akut läkarhjälp krävs.

Kanske den farligaste orsaken till svullna läppar är förgiftning

Kanske den farligaste orsaken till svullna läppar är förgiftning. Det finns några växter som kan orsaka detta, såsom Nephthytis och Calla Lily. Båda dessa växter innehåller skadliga kemikalier såsom kalciumoxalatkristaller som är mycket giftiga vid förtäring. Det kan även vara dödlig om den tas i överdrivet. Ett av symptomen på dessa förgiftning, är läppen klåda och svullnad. Svårighetsgraden av denna situation är bäst till vård av läkare.