E2k

Hur man behandlar ett fästingbett säkert

Fästingar är irriterande små varelser

Fästingar är irriterande små varelser. De inte bara packa en kliande bett, men kan också överföra flera sjukdomar genom sina bett. Exempel på fästing sjukdomar är borrelia, tularemi, och Rocky Mountain Spotted Fever. Vanligtvis dessa sjukdomar utvecklas inte omedelbart efter att du har blivit biten, men lite längre efter det.

Om en fästing har bitit dig, måste du utföra första hjälpen behandlingar för att undvika ytterligare obehag eller att inte låta det växa till något allvarligare och svårare att hantera. Dessa tips kan vara av praktiskt värde för dig.

Hur man behandlar ett fästingbett säkert. Ta bort fästingen på rätt sätt.
Hur man behandlar ett fästingbett säkert. Ta bort fästingen på rätt sätt.
  • Ta bort fästingen på rätt sätt. Det enda korrekta sättet att ta bort en fästing är att plocka ut det med fina pincett. Kontrollera att du gripa fästingen med pincetten så nära som möjligt till ytan av huden. Sedan mycket försiktigt och bestämt, dra fästingen ut. Undvika ryck eller ostadig rörelse, annars kanske du klämma eller krossa fästingen kropp. Om det händer kan tick kroppsvätskor, som innehåller patogener, in i människokroppen. Ju tidigare du tar bort fästingen efter att den har bitit i huden, desto mindre sannolikt offrets chans att få någon sjukdom från fästingen. Försök aldrig att ta bort en fästing med fingrarna eller naglarna. När fästingen har tagits bort, använd ett förstoringsglas för att kontrollera om det finns kryssa kroppsdelar som inte har tagits bort. Efteråt, tvätta biten med tvål och rent vatten.
  • Ice. Fästingbett är kliande. De bitmärken tenderar också att vara smärtsam och oftast sväller. För att lindra smärtan och minska eller kontrollera svullnad, placera en kylklamp över bettet. Helst Placera inte isen direkt på biten området. Istället linda isen i en ren trasa eller handduk och placera isen kompress på området.
  • Repor. Sprätta kan må bra och lindra, men om du repa din fästingbett, kan du införa fler bakterier och patogener i kroppen. Därför Repa inte lite. Annars du bara kan förvärra tillståndet.
  • Bedövningsmedel. Om smärtan eller klådan är outhärdlig och du inte känner lättnad efter att tillämpa en kylklamp, kan du pröva att använda en lokal eller lokalbedövning över bettet. Bedövningsmedlet kommer matt eller bedöva nervändar i området, så du inte kommer att känna sting, smärta eller klåda från lite.
  • Allergiska reaktioner. Fästingbett framkalla ofta allergiska reaktioner hos många människor. Den vanligaste manifestationen är utslag nära eller runt bettet området. Om så är fallet, föra patienten till en läkare eller sjuksköterska omedelbart. Mest lik, kommer läkaren förskriva antibiotika, anti-allergi, eller antihistamin. Följ läkarens anvisningar, naturligtvis.
  • Notera datumet. De sjukdomar som orsakas av fästingbett ofta ta veckor att fullo utveckla. Således, om du börjar uppleva ovanliga obehag flera veckor efter att du ursprungligen biten kan fästingen sjukdomar har börjat utvecklas. Vissa symtom köldkänsla, feber, huvudvärk och kroppen sjukdomskänsla eller trötthet. När sådana symtom börjar visas, kontakta läkare omedelbart.

En bock kan bara vara en liten bugg, men bett kan vara ganska skadligt på grund av de sjukdomar som fästingar kan bära runt med dem. Därför alltid komma ihåg hur man behandlar fästingbett så att du kan undvika komplikationer från fästingbett.