E2k

Hur man extraherar en tand hemma

Vissa människor har utvecklat en rädsla för tandläkare så allvarliga att de inte kan stå för att sätta sin fot i en tandläkarmottagning, än mindre tandläkarstolen. Detta kommer att innebära ett problem om du har en tand som lossnar och måste extraheras. Alternativet att bara stanna hemma och utvinna det blir ännu mer lockande, mot bakgrund av de ständigt stigande kostnaderna för tandvård.
Även om det är fullt möjligt för dig att stanna hemma och bara ta bort tanden själv, du inför en mängd risker du kanske vill ta hänsyn till. Om du har möjlighet att ta bort tanden helt, då är du i det klara och har inget att oroa sig för. Men om du hamnar lämnar fragment inuti, eller använda icke-sterila och infekterade utrustning, kan du sluta även upp med ett sämre skick: dessa fall kan leda till infektioner och bölder, som kräver specialiserad vård och eventuellt kirurgiskt ingrepp, för tandläkaren. Här är de sätt du kan packa en tand hemma.

  • Det första steget är att bestämma exakt hur löst tanden är. Tanden måste vara tillräckligt lös för att extraheras hemma, utan ingripande av en tandläkare, innan du ens överväga att försöka egna åtgärder. Om tanden inte löst och är fast fixerad till underkäken, då du kommer att sluta med en blodig och svår utvinning som bäst kvar i den professionella händer en tandläkare. Om tanden är dinglar utanför kanten och är praktiskt taget tigger dras av, har du störst möjlighet att lyckas. Mjölktänderna och tänder mjölk är inte så fäst vid din käke som din permanenta och visdom tänder, och är därför lättare att utvinna.
  • Desinficera munnen så mycket som möjligt innan du börjar försöket hemma extraktion. Borsta tänderna ordentligt minst tre gånger innan du börjar. Följa upp detta med tandtråd och sedan en grundlig och fullständig behandling med munvatten hygien. Undvik alkohol-baserade munvatten. Detta kommer bara att torka ut huden och öka sannolikheten för infektion. Det är bäst att använda klorhexidin-baserade munvatten.
  • Du kan i förväg medicinera själv med smärtstillande precis innan du försöker ditt utvinning hem tand. Dricka några smärtstillande kommer att göra, men naturligtvis du vill att fela på sidan av försiktighet. Istället för att bara använda paracetamol och mefenaminsyra, använda starkare analgetika såsom Cox-2-hämmare (celecoxib, etoricoxib, etc) och derivat morfin (tramadol). Dessa kommer att hjälpa bedöva smärtan och ger dig bättre möjligheter att dra hårdare.
  • Använd inte tång eller andra material för att förstå din tand. Du bör endast använda en liten bit av steril gasbinda (som kan köpas på ditt grannskap apoteket) och bogserbåt på din lös tand. Använd skarpa bogserbåtar när de gör det, istället för att försöka vrida din tand lös. Det senare kommer bara att orsaka mer smärta och blödning. Du kan försöka flera försök, men om du fortsätter att göra det med någon mått på framgång, är det dags att stanna upp och gå till en tandläkare. Om någonsin du är framgångsrik, omedelbart packa blödande området med steril gasbinda och is, för att stoppa blödningen.

Hur man extraherar en tand hemma. Det första steget är att bestämma exakt hur löst tanden är.
Hur man extraherar en tand hemma. Det första steget är att bestämma exakt hur löst tanden är.

Du måste övervaka din egen muntlig område för tecken på infektion. Om du märker något utöver det vanliga, även i kroppen, gå Rådfråga tandläkare eller läkare så snart som möjligt.