E2k

Hur man handskas med en Alzheimers patient

Alzheimers syndrom är en icke-härdande hjärnsjukdom som drabbar gradvis minnesförlust hos sina offer. Om du har en familjemedlem med Alzheimers, finns det flera saker du kan göra för att klara av det.

Hur man handskas med en alzheimers patient. Nedlåta till patienten.
Hur man handskas med en alzheimers patient. Nedlåta till patienten.

Här är några tips för att klara en Alzheimers patient:

  • Nedlåta till patienten. En patient kommer att uppleva en gradvis minnesförlust, inklusive oförmågan att inse att han har Alzheimers. Även om det kan tyckas oärliga, är att lura en patient och humoring hans krav behövs för att skydda honom från sig själv. Till exempel, om han insisterar på att besöka en lång död vän, driva honom under en tid tills han distraheras från sin ursprungliga mål, och sedan föra honom tillbaka till hans bostad. Du kan också ta en patients uppmärksamhet med fotoalbum eller de föredrar musik. Akta dock att några gamla hänger-outs eller grupper inte längre kännas igen för patienten som sjukdomen fortskrider och kan orsaka oro, i stället.
  • Patient-bevis huset. Alzheimerpatienter kan till farliga situationer i sig, till exempel att lämna gasspis på efter användning eller halka på våta ytor. Installera lås eller automatiska enheter som stängs apparater. Lägg gummimattan på badrum golv och andra hala ytor och installera räcken för ytterligare stöd. Avlägsna eller täck över vassa föremål.
  • Undvik att lämna patienten själv. En oövervakad patienten snabbt kan få problem genom att lämna huset och gå vilse, eller ännu värre, att bli sårad. Du kan använda spårningsverktyg och interna kameror, men det bästa sättet är att hålla ett öga på honom. Involvera anhöriga med sin dagliga rutin så att han kan känna igen bekanta ansikten men se till att informera dem om patientens aktuella tillstånd.
  • Kontakta läkare om en behandlingsregim. En läkare med erfarenhet av att hantera Alzheimers kan ge en mängd olika behandlingsalternativ för drabbade patienter, såsom läkemedel för ångest, aggression och depression.
  • Omstrukturera dina meningar. Flesta patienter med Alzheimers sjukdom endast kan hantera korta, enkla fraser från en källa i taget. Undvika situationer där flera personer pratar samtidigt i snabb följd och kommer att tala ner eller högt till patienten. Håll dig till utvalda ämnen och undvika hänvisningar till tidigare händelser. Håll en lugn, trevlig attityd och en artig uppträdande oavsett hur oförskämd patienten kan låta.
  • Omstrukturera ditt eget beteende. Räkna oförutsägbara beteende från patienten. Hindra dem från att bli överraskad eller skrämmas av att undvika plötsliga rörelser och framträdanden, och tillkännage din inställning med ljud eller ord. Undvik att ändra sitt rum och miljö som kan förvärra hans känsla av ovana.
  • Lär dig att hantera känsloutbrott. En patient kommer att frustrerad av sin egen kondition samt upprepade finna sig i okända miljöer med främlingar. Han kommer ofta uttrycka detta med skrika och förbannelser. Detta gäller särskilt när demens har satt i, och kan uppvisa våldsamma tendenser som kan skada människor runt omkring dem.

Räkna med att patientens tillstånd försämras med tiden, och att vårdgivaren får ansvar som följd. Försök att inte glömma att målet är att upprätthålla livskvaliteten för en Alzheimers patient.