E2k

Hur man kan bota ringorm

"Ringorm" kan vara en av de mest synligt fall ändå sakligt missvisande medicinska termer. Titta på en lapp av ringorm, kan du lätt föreställa sig att en verklig mask är den skyldige, men i verkligheten är det inte en mask alls ... det är en svamp! Vore det inte för klåda och spridningen, och obekväm rodnad, kan du nästan beundra den för sin eleganta runda designen.

Hur man kan bota ringorm. Hur ringorm överförs?
Hur man kan bota ringorm. Hur ringorm överförs?

Om du står inför en ihållande svampinfektion i huden kan det få dig att känna självmedveten och obekväm, även om ingen annan vet vad det är. Ibland löser även receptbelagda läkemedel inte problemet eftersom vissa svampar kan vara resistenta mot vanliga recept.

Nedan hittar du information som hjälper dig att avgöra om du har ringorm och bör boka en tid med din läkare. Du hittar också åtgärder för att behandla en ny infektion.

Vad är ringorm?
Det är en svampinfektion som orsakas av dermatofyter. Dermatofyter är mögel-liknande svampar. Medicinskt är ringorm kallas Tinea.

Hur ringorm överförs?
Den överförs genom direkt kontakt med en smittad person eller djur. Ringorm är ganska smittsam, sprids genom kontakt med infekterad hud eller föremål som har kommit i kontakt med det (som handdukar, borstar, hattar, sängkläder och klädesplagg). Denna hud svamp kan spridas från djur till människor, och (mycket sällan) även från jord till människor, men det kräver omfattande kontakt. De som har en nedsatt eller svagt immunförsvar kan vara mer mottagliga. Det är särskilt vanligt hos barn. Fuktiga och fuktiga områden ökar risken för att få det.

Gemensamma områden där barn eller vuxna kan bli smittade med ringorm är:

 • Pool områden
 • Mats på lokal gymmet
 • Dusch områden och bås på ett gym

Husdjur kan lätt bli infekterade med ringorm om de spelar i förorenad mark i t.ex. en hund park eller kennel. Du kanske inte ens inser att ditt husdjur, eller jorden, har det tills du spelar med eller plocka upp din familj husdjur och bli smittad! Husdjur kan få ringorm lätt eftersom de spelar med eller kommer i kontakt med djur som kan vara smittförande. Har husdjur kontrolleras av en veterinär regelbundet för att undvika infektion. Vara uppmärksam och inte gå barfota på potentiellt smittade jord.

Gemensamma områden på kroppen för att hitta ringorm
Ringorm kan visas på någon del av kroppen som har keratiniserad hud. Tack och lov, utesluter att dina ögon och slemhinnor! Svampen trivs i varma, fuktiga platser, så gemensamma områden för att hitta den ingår i hårbotten, fingrar, naglar, fötter, lår, tår och ljumskarna. "Jock kliar" och "fotsvamp" är tekniskt en form av ringorm. Beroende på vilken del av kroppen är infekterad, kan symtomen vara lätt eller svår.

Hos barn, leta efter ring-utslag runt magen, bröst, rygg och lår och, som svamp sprider kommer ringen börjar att förstora. Att kunna identifiera det kommer att hjälpa dig att sluta svampen innan den kan infektera andra områden.

Här är hur du vet om du har ringorm:

Om du råkar få ringorm. Gemensamma områden på kroppen för att hitta ringorm.
Om du råkar få ringorm. Gemensamma områden på kroppen för att hitta ringorm.
 • Utseende. På huden kan ringorm visas som en enda cirkulär plåster eller flera distinkta fläckar, eller ett plåster som verkar vara att dela in i flera fläckar. Tillsammans form och topografi plåstret är dina huvudsakliga ledtrådar som ringorm sannolikt att skylla. En patch är i grunden cirkulär och rött, men rodnad ofta minskar mot centrum av den runda utslag. Om du tittar noga på det, är den yttre kanten av cirkeln något förhöjda från insidan av cirkeln, och du kommer förmodligen se några torr, flagnande hud längs ytan. Huden kan också visas crusted och krokig ibland.

  Som en ringorm patch åldrar, utökar sin cirkel, då rundst fläckar kan bildas från det (som tidigare nämnts). Eftersom ringorm är mycket smittsam, bör du hålla utkik efter några andra korrigeringsfiler på andra ställen på kroppen.

  Om svampen har smittat naglar, kommer naglarna att visas gult, sprött och tjock. Detta får dem att bryta lätt. Mer än troligt att du kommer att märka det i mellan tårna, och inte under naglarna. Symtomen omfattar sprickor i tårna, samt klåda och fjällning runt området. En röd fjällande utslag kan spridas till botten av fötterna också. När den visas på hårbotten, kommer du att märka håravfall över svampens bit hud.

 • Symtom. Andra än det uppenbara ringen kommer symtom sveda, klåda, utslag och torrhet i områden som nämns ovan. En kliande område utlöser ofta upptäckten av ringorm i svåra att visualisera platser, som ljumsken eller rygg. Om en kliande röda bit hud liknar vad beskrevs tidigare, är sannolikheten för en svampinfektion hög.

  Om du är osäker på om du har ett fall av ringorm, boka en tid med en hudläkare. Men under tiden är det starkt rekommenderat att du antar en enkel behandling tills du är ordentligt diagnostiserad, det finns ingen skada i att gnugga lite svamp salva på utslag innan du bekräftar diagnosen, och det bara kan förhindra att den sprids.

Identifiera ringorm hos husdjur
Ringorm kan påverka både katter och hundar. Tecknen på djur inkluderar en fjällande fläck på huvudet eller tassar eller trasiga hår runt en fjällande bit hud på kroppen. De vanligaste områdena för att leta efter infektion är svansen, huvudet och benen. Det kommer sannolikt att vara en ihållande klåda på det smittade området och det kommer att vara känsliga och med smärtsamt vid beröring.

Ett vanligt sätt för djur att få ringorm är att ha kontakt med förorenade leksaker, sängkläder, mattor och hårklippningsmaskiner spik. Ett annat sätt är genom att ha kontakt med andra djur som redan är smittade. Om din katt eller hund är infekterad med ringorm, vara mycket noga med att inte låta barn nära djuret eftersom det är mycket smittsam hos djur. Söka veterinärvård omedelbart. Använd engångshandskar om du är skyldig att lämna någon behandling för djuret. Förebyggande ingår att ha regelbundna veterinär checkups och gör regelbunden pälsvård. Även om ringorm är icke-livshotande, när smittade, det är mycket obehagligt och behandling kan ta 6 veckor eller mer för att helt läka.

Hur behandlar man och bli av ringorm?

 • Börja ta over-the-counter behandling omedelbart. Även om vissa svampinfektioner har utvecklat resistens mot vissa svampdödande läkemedelsbehandlingar, bör din första försvarslinjen fortfarande over-the-counter utvärtes ringorm behandlingar som Lotrimin, Tinactin och Nizoral. Du hittar dessa och andra märken på lokal apotek, ofta i olika former (spray, kräm eller pulver). Produkterna kan marknadsföra sig som fotsvamp behandlingar, men titta på baksidan av behållaren visar att de behandlar ringorm och Jock kliar samt (i huvudsak alla dessa är samma typ av svampinfektion, men i olika delar av kroppen).

  Dermasil är en annan medicin som används för att behandla ringorm. Det är inte en over-the-counter mediciner, men du kan se resultat på så lite som 24 timmar och det har varit känt för att bli av ringorm i ca 10 dagar.

 • Tvätta dagligen. Var noga med att tvätta det drabbade området dagligen och torka området väl efteråt. Om du dusch, torka ringorm sist, inte före torkning andra delar av kroppen, en handduk är ett bra sätt att sprida ringorm över hela kroppen.
 • Byt kläder varje dag. Kanske du missar de dagar då man kunde bära samma kläder två dagar i rad. Men precis som du duscha regelbundet, bör du ändra kläder regelbundet. När du ändrar vara försiktig och inte skrapa eller gnida kläder mot det drabbade området av huden. Ju mer du följer dessa regler, desto större är chansen att få bli av med det på kort tid. Avskräcka från delning av hår kammar, handdukar, hattar och kläder, vilket minimerar risken att smittas eller överföra svampen.
 • Se till att din huden förbättras. Om ringorm inte förbättras inom ett par veckors daglig over-the-counter behandling, boka en tid med en hudläkare. Läkaren kan undersöka dig och ordinera starkare medicin för att bekämpa och bota ringorm.

Naturläkemedel för behandling av ringorm
Beroende på graden av ringorm, finns det några naturläkemedel du kan prova för att behandla det. De flesta är naturliga ingredienser som är gjorda i en juice eller lösning, en pasta eller ett grötomslag och du skulle använda den direkt till plåstret i ringorm i ansiktet eller kroppen för att behandla den. De innefattar:

 • Naturlig äppelcidervinäger (som Braggs): blöt cider på en bomullstuss eller handduk och ansöka om 15 minuter flera gånger per dag.
 • Raw Papaya: Rub skivor eller göra en pasta av torkade papaya frön och gäller fläckar av ringorm.
 • Vitlök: mash 1-2 kryddnejlikor och tillämpa 2 gånger per dag.
 • Gurkmeja: Applicera saft av riven gurkmeja samtidigt ta 1 saft tsk gurkmeja med 1 tsk honung internt.
 • Raw grönsaksjuicer: Drick färsk grönsaksjuice som Juiced spenat och morötter för att bygga ditt immunförsvar tillbaka.
 • Döda havet salter: kan hjälpa torka upp ringorm om den tillämpas direkt.
 • Jodlösning: Applicera på ringorm patchar direkt.
 • Ren tea tree eller lavendel eterisk olja.

Sammanfattning. Ringorm är inte en livshotande sjukdom men det är mycket smittsam. Det kan behandlas enkelt när identifieras men kan ta flera veckor att elimineras helt. Det bästa råd är att vidta försiktighetsåtgärder och förhindra ringorm i första hand. Bara tvätta händerna ofta den enklaste formen av förebyggande åtgärder.

Om du råkar få ringorm

Om du råkar få ringorm, agera snabbt och få rätt behandling. Ha tålamod om du får ett recept från din läkare, det kommer sannolikt att ta 6-12 veckor innan det helt försvinner. Ringorm kan vara smittsam innan fysiska symptom, så att inte bara luta sig tillbaka och låta det sprids över din kropp när du märker det! Ignorera hudsjukdom kommer inte att lösa problemet. Vara aggressiv i vilken behandlingsmetod du väljer.