E2k

Hur man känner igen skabb

Faran för att smittas med skabb beror på exponering för skabb kvalster. Om du råkade ha haft nära fysisk kontakt med någon med skabb och kanske hälsade dem med kyssar, kramar och kryper, är chansen att du kan ha fångat kvalster.

Noterar att symptom på skabb varierar med din historia av exponering för detta angrepp. Om du redan har haft skabb innan och du blir smittad igen, kommer symtomen att visa sig i bara ett par dagar. Å andra sidan, om du aldrig har varit infekterad med skabb kvalster, tar det vanligtvis 2 till 6 veckor innan dina symtom visas.

Hur man känner igen skabb. Även kvalster är osynliga för blotta ögat.
Hur man känner igen skabb. Även kvalster är osynliga för blotta ögat.

Bland vuxna, kvalster angriper oftast och lodge i följande kroppsdelar: nipplar, skulderblad, armhålor, handleder, mellan fingrar, bröst, midja, rumpa, penis och under armbågar och knän. Under tiden, bland barn, de platser vanligen angripna av kvalster är: nacke, huvud, ansikte, handflator och fotsulor.

Även kvalster är osynliga för blotta ögat

Även kvalster är osynliga för blotta ögat, kan deras verksamhet på huden detekteras genom tunnlarna och röda märken som de gör när de gräver under huden. Dessa märken verkar vara grå, brun eller röd linjer som gör tydliga fläckar på huden. Eftersom huden hos små barn är mjuk och klar, dessa märken är mer synliga på barnen. Ofta också, kan barnen uthärda inte klåda som orsakas av grävande kvalster och deras tendens att repa sin hud hårt, orsakar utbrott och öppna sår. Om du ser ditt barn kraftfullt klia hans hud, kan det vara en indikation på att han är smittad med skabb.

Lesioner eller finnar kan även bilda såsom kvalster försöker tunnel under huden. Dessa finnar är rödaktig i färgen och är mycket kliande. Crusted skabb är fjällande, tjocka och torra utslag på huden. De Crusted skabb inte kan klia, dock innanför huden finns miljontals kvalster något bildar en koloni.

Erkänner skabb kan hjälpa dig att förhindra ytterligare invasion av dessa mäktiga kvalster. Här är några tips på hur man kan avgöra om du redan är infekterad med skabb:

Hur man känner igen skabb.
Hur man känner igen skabb.
  1. Regelbundet kontrollera din hud med en spegel som hölls under ett klart ljus så att du kan göra en grundlig undersökning.
  2. Ser mycket bra i delar av kroppen som är extremt kliande, särskilt på natten.
  3. Undersök fläckar på kroppen som är benägna att kvalster såsom penis, bröstvårtor, rumpa och hals. Om du hittar skador eller finnar som kliar, kan det finnas skabb infektion i dessa delar.

Barn, särskilt de som bor i internatskolor och rum delar med andra studenter, är de vanligaste offren för skabb. Människor som bor i områden med hög trafikbelastning med dålig sanitet är också benägna att skabb.

Såvida inte äggen av kvalster är helt utrotad från den mänskliga kroppen, kommer skabb fortsätta att spridas. Vad är äckligt är att kvalster brukar lämna bakom fula ärr och utslag när de rör sig till andra delar av kroppen. Därför undvika repor de infekterade platserna att förhindra ärr från att bildas.