E2k

Hur man läser en bärbar pulsoximeter

Läs om hög, låg och normal hjärta och priser puls

En bärbar pulsoximeter är en enhet som fästs på fingret och läser din puls samt procent syre i blodet. Det utvecklades som ett sätt att upptäcka hypoxi (ett tillstånd som orsakas av syrebrist). Hemoglobinet i blodet obligationer till syre och bär det genom ditt blodomlopp till kroppens celler. En pulsoximeter fungerar genom att avge en infraröd ljus som lyser igenom kroppens vävnad till en fotosensor på den andra sidan. Ljuset kan detektera mängden hemoglobin som är mättat med (eller bär) syre. Enheten kommer att visa ett nummer som anger procent av mättat hemoglobin. En läsning (betecknad med SpO2) i de höga 90-talet (dvs. 96% -99%) anses normalt. Så här läser denna medicinska enheten.

 1. Kläm på enheten. Pulsoximetern måste klippas, som en klädnypa, på en del av kroppen där ljus kan lysa genom blodet som flyter genom dina artärer. Detta inkluderar fingret (där det oftast placeras på vuxna), tå, örsnibb eller över näsryggen. Eftersom behandlingen så ofta sker på fingret, är dessa anordningar också kallas ett finger pulsoximeter.
 2. Kontrollera att enheten ger dig en korrekt behandling. Det finns några scenarier som kommer att resultera i antingen en felaktig tolkning eller ingen avläsning alls. Ett bra sätt att avgöra om behandlingen är korrekt är att jämföra pulsen på enheten till puls du får genom att ta patientens puls manuellt . Om de inte överensstämmer, är sannolikheten att du inte får en korrekt behandling. Några vanliga orsaker till en felaktig läsning är:
  • Nagellack, om enheten är fäst vid ett finger
  • Överdriven rörelse av patienten
  • Hypotermi eller en kall skada extremiteterna
  • Anemi (ej tillräckligt med järn i blodet)
  • Kolmonoxidförgiftning
  • Vissa typer av anfall
  • Stöt (hypoperfusion) i samband med blodförlust eller dålig perfusion
 3. Fortfarande. Som noterats ovan, kan överdriven rörelse resultera i en felaktig avläsning. Försök att vara relativt stilla medan enheten är i drift.
 4. Utvärdera resultaten En normal läsning för en person andas rumsluft är i de höga 90-talet,. En läsning av allt från 96% till 99% SpO2 är normalt inte anledning till oro. En läsning av 95% SpO2 eller lägre kan tyda hypoxi och bör undersökas. En läsning av 90% eller mindre indikerar signifikant hypoxi och kräver omedelbara åtgärder.

  En pulsoximeter kommer också att spela in din puls. Normala hjärtfrekvenser är följande, som visas i slag per minut (bpm):

  • Äldre person (75 +): Normal - 90
  • Vuxen: Normal - 60-80 / Rapid - 100 + / Slow - under 60
  • Ungdomars: Normal - 60-105 / Rapid - 105 + / Slow - under 50
  • Barn (5-12 år): Normal - 60-120 / Rapid - 120 + / Slow - under 60
  • Barn (1-5 år): Normal - 80-150 / Rapid - 150 + / Sakta under 80
  • Infant: Normal - 120-150 / Rapid - 150 + / Slow - under 120
Hur man läser en bärbar pulsoximeter. Kontrollera att enheten ger dig en korrekt behandling.
Hur man läser en bärbar pulsoximeter. Kontrollera att enheten ger dig en korrekt behandling.

Att ha en bildskärm på sidan kan vara praktiskt när du tränar också. Du vill vara säker på att när du tränar, du hålla en hälsosam puls . Nu när du vet hur man läser en pulsoximeter kan du kontrollera att se till att du och din familj har normalt hjärta och priser puls när du tränar eller i vila.