E2k

Hur man ska förstå prostata tentor

Rätt tid för en man att börja få årliga prostata tentor är föremål för debatt. Men vid 50 års ålder, kommer du troligen ha gått igenom processen minst en gång. Det är väl känt som den mest impopulära och tafatt läkarundersökning att en man regelbundet måste uthärda. Den europeiska Cancerfonden säger att även om en människa av sex förvärvar prostatacancer kommer endast en man i 34 dör av denna sjukdom. Risken att dö i denna typ av cancer fortsätter sjunka på grund av årliga prostata tentor och tidig upptäckt.

Hur man ska förstå prostata tentor. En prostata examen.
Hur man ska förstå prostata tentor. En prostata examen.
  1. En prostata examen, även känd som en DRE (digital rektal examen) tar bara cirka fem minuter. Den enkla proceduren utförs av en läkare med en behandskade smörjas, hand. Du kommer att veta av din läkare att han måste sätta sitt finger i ändtarmen för att kunna känna din prostata.
  2. En man brukar uppmanas att stå och böja provet bordet. Detta är det enklaste och mest bekväma läget för både läkaren och patienten.
  3. Du kanske känner lite tryck och lätt obehag när läkaren är gloved, smörjs fingret in.
  4. Läkaren kommer troligen vänta några sekunder för din rektala musklerna att slappna av. Det är vanligt att musklerna blir spända, men de kommer att slappna av snabbt.
  5. När dina muskler har avslappnad, kommer läkaren att flytta fingret runt att känna lober och spår din prostatakörteln. Prostatan ska vara trekantiga med en fast och seg känsla.
  6. Efter avlägsnande fingret, kommer läkaren att erbjuda förmodligen du vissa vävnader att torka den återstående smörjmedlet från din anala området.

Under denna snabbt förfarande är läkare att se till att din prostata känns normalt. Onormala funktioner skulle vara märkbar svullnad, hårda fläckar eller knölar.

Din läkare kan också rekommendera PSA-test

Din läkare kan också rekommendera PSA-test, en förkortning av prostata-specifikt antigen. Det är ett enkelt blodprov ofta rekommenderas i samband med DRE testet. Precis som alla andra blodprov, är en liten vile blod dras för labbet att utföra testet. Du kommer troligen att bli ombedd att inte ejakulera under två dagar före provet eftersom det naturligtvis kan höja mängden PSA i blodet. PSA finns i blodet naturligt i små mängder. Förhöjda PSA-nivåer kan vara ett möjligt tecken på inflammation, infektion eller cancer.

Din läkare kan också rekommendera psa-test. Om du i slutändan veta att du har prostatacancer.
Din läkare kan också rekommendera psa-test. Om du i slutändan veta att du har prostatacancer.

Vad händer om din läkare anser att han har hittat något misstänkt från antingen DRE eller PSA-test? Försök att slappna av och underhålla din optimism, det finns fortfarande en god chans att du inte har prostatacancer. Ett urinprov kommer sannolikt förpliktas att se om några frågor är resultatet av en skillnad komplikation, såsom prostatit eller BPH (godartad prostataförstoring). Du kan också få en transrektalt ultraljud (TRUS), vilket är mer spännande än det låter. En liten, cigarr storlek sond sätts i ändtarmen och ljudvågor används för att skapa en bild av din prostata på en bildskärm. Om någon av dessa tester antydde den möjliga närvaron av cancer, och inte en annan tillstånd, kommer läkaren att beställa sedan en biopsi. Detta är när en liten vävnadsprov tas från prostata och skickas till laboratoriet för att testa med avseende på närvaron av cancerceller.

Om du i slutändan veta att du har prostatacancer

Om du i slutändan veta att du har prostatacancer, misströsta inte. Det finns många olika behandlingsalternativ som finns för alla stadier av prostatacancer. Ju tidigare du är diagnos, desto större chans att överleva att bli.