E2k

Hur man väljer en rullstol

För människor som har problem med gående och stående

För människor som har problem med gående och stående, är rullstolen anses vara sin egen personliga bil. Ja, under årtionden har rullstolen gått en lång väg från de vanliga som krävde användning av dina armar för att flytta och manövrera den till högteknologiska stolar som är eldrivna och du kan göra mycket mer med bara en knapptryckning på en knapp eller en klapp på joysticken. Nu, eftersom det finns en hel del märken, modeller och gör där ute med massor av olika funktioner, kan det bli ganska tufft att välja rätt rullstolen som passar dina behov. Detta sagt, här är några tips om hur man väljer rätt rullstolen för dig.

Hur man väljer en rullstol. Försäkring snälla.
Hur man väljer en rullstol. Försäkring snälla.
  • Försäkring snälla. Innan du ens shoppa runt och ta olika rullstolsanvändare modeller för provkörning, kommer du vill kontrollera om din försäkring täcker inköp. Nu har de flesta försäkringar kommer att täcka en del av kostnaden åtminstone, men det är fortfarande viktigt att kontrollera om din politik gör. Tänk på att rullstolar ibland kan kosta ännu mer än bilar. Så skulle kontrollera om din försäkring kan axla en del av kostnaderna vara en bra början. Om den inte gör det, kommer du definitivt överväga att använda dina egna pengar för grej.
  • Bestäm dina behov. Till att börja utvärdera din omständighet. Kommer du att använda stolen tillfälligt tills du får rehabilitering och läka eller kommer du att fastna på darn sak för ganska mycket resten av ditt liv? Besvara denna fråga realistiskt kommer att kraftigt påverka dina behov. Om ditt svar är ja på den senare, då du kommer definitivt vill rullstolen så att den passar dina behov på lång sikt. Därför bör komfort, användarvänlighet, stöd och makt vara de viktigaste punkterna att tänka på när shoppa runt. Å andra sidan, om du behöver det för ett par månader på sin höjd, då du kanske vill överväga att gå med grunderna med inte alltför mycket krusiduller som kommer att motsvara mindre kostnader.
    • När det gäller funktioner, skulle det vara klokt att rådgöra med din läkare eller terapeut så att han kan ordinera dig vad du behöver i stolen. Aldrig någonsin plocka ut en stol utan gå före en läkare. Du vill inte slösa dina pengar på en stol som inte kommer att kunna ge dig de funktioner du behöver.
  • Gå för komfort. Om du planerar att hålla fast i din stol en stund, då du kommer att vilja gå med en stol som har maximal komfort, en som kommer att behandla din bakdelen med respekt. Detta sagt, se till att stolen du väljer dämpas maximalt. Dessutom kommer du vill stödet, armar, ben och rygg, optimerad också. För ryggstödet, är det starkt rekommenderat att gå med en stöd som kommer att vara i en vinkel på ca 45 grader. För kuddar, gå med minne skum som anpassar sig till din kropps konturer vilket gör det mer bekvämt för dig. Armen och benstöd eller stöd bör mildras också.

Det kommer att finnas andra aspekter av en rullstol som du behöver tänka på, men de flesta av dem kommer att baseras på recept av din läkare eller sjukgymnast. Bör dock tipsen ovan vara tillräckligt för att hjälpa dig att få rätt rullstolen modell som passar din specifika situation.