E2k

Hur vet jag om mullvad borttagning lämnar ärr

Mol, även känd som mörka fläckar eller intradermal nevi, är avvikelser finns under huden som kommer i olika former och storlekar, färger och känslighet. Medan de flesta inte anses irriterande, som i Cindy Crawfords berömda mullvad, kan andra vara farliga med allvarliga hälsorisker.

Det är viktigt att de som söker kirurgi mullvad borttagning känner de viktiga delarna i mullvad avlägsnande, särskilt ärrbildning som kan uppstå efteråt. De överväger denna operation bör känna deras alternativ och få så mycket information som möjligt för att göra ett välgrundat beslut.

Det finns två allmänt accepterade metoder för mullvad borttagning: excision, skär in i mullvad, vilket kommer att kräva stygn, och excision med kauterisation. Beroende på hur djupt mol är, kommer en hud specialist avgöra vilket är det bästa alternativet för dig.

Laser hårborttagning har använts också, men det är inte lika tillförlitliga eller populärt eftersom det inte blir så djupt in i huden som kan behövas för en djupt rotad mullvad. Laser avlägsnande är inte lika effektiv, och enligt Gregory Caputy, MD, Chief Surgeon i Honolulu, Hawaii, detta förfarande ofta återkommande mol.

Hur vet jag om mullvad borttagning lämnar ärr. I nästan samtliga fall.
Hur vet jag om mullvad borttagning lämnar ärr. I nästan samtliga fall.

Rakning biopsier kan utnyttjas för mol som tas upp ovanför hudens yta, orsaka irritation samtidigt bär kläder eller rakning. Detta alternativ ger ofta en vit ärr eller en plats som har samma färg mullvad tas bort.

Generellt mullvad utvisningsförfaranden tar runt en timme per mol. Aktuella antibiotika används efteråt för att undvika infektion. Missfärgning av huden, sårskorpor, rodnad, och obehag kan uppkomma som ett resultat av operationen. Vanligen inom två veckor, kommer känsligheten till området reduceras.

I nästan samtliga fall

I nästan samtliga fall, mullvad borttagning ger ett ärr. Beroende på den använda metoden kan ärret bli mer märkbar. Din läkare eller kirurg kommer att kunna ge en preliminär uppfattning om storleken och formen på ärret före operation. Vissa ärr kan vara en tunn vit linje om stygn användes, eller en oval form efter kauterisation.

Att minska uppkomsten av ärr

Att minska uppkomsten av ärr.
Att minska uppkomsten av ärr.

Att minska uppkomsten av ärr, återfuktar området. Torr, kliande hud är mer mottaglig för ärrbildning eftersom huden är irriterad. Ärr behandling kräm rekommenderas också. Läs anvisningarna om användning, men i allmänhet gäller för drabbade området minst 3-4 gånger om dagen utöver fuktighetskräm.

Vissa kosmetiska experter säger att massera området ökar cirkulationen, vilket innebär att viktiga helande näringsämnen och vita blodkroppar når excision lättare.

Medan ärrbildning uppstår, de flesta människor tar tröst i insikten att ärret är mycket mindre märkbar än mullvad i sig. Mullvadar som tas bort från ansiktet eller halsen ska tas bort genom en plastikkirurg eftersom ärren blir finare och mindre märkbar.