E2k

Vad är adrenalin

Har du någonsin undrat varför du får det plötsligt rusa av energi när du plötsligt inför en fysisk utmaning som i en fysisk tävling, eller när du har en känsla att möta fara? Vad sägs om den känslan man får efter ridning en vild åktur berg-och dalbana eller efter att ha sett en spännande film full av spänning? Ditt hjärta pumpar, du andas mer, kan du till och med svettas lite och du känner dig redo att skrida till verket. Alla dessa reaktioner orsakas av adrenalin.

Vad är adrenalin.
Vad är adrenalin.

Adrenalin är ett hormon som utsöndras av binjurarna som orsakar hjärtfrekvensen att öka, de luftvägar och blodkärl att vidga. Binjurarna finns i den mänskliga kroppen precis ovanför njurarna. Det är en stressreaktion av den mänskliga kroppen och är också känd en adrenalin. Det förbereder kroppen att skrida till verket, av de upphandlande musklerna, ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket. Det omdirigeringar syre, blod och energi från immunförsvaret och matsmältningssystemet att andningsorganen där det omedelbart behövs. Det tar bort blod från huden ger en blek utseende individen och vidgar ögonen för att möjliggöra bättre syn. Ta bort blod formulär matsmältningssystemet gör också individen har en sjuk känsla i magen.

Den stress kan vara en verklig liv och död situation, till exempel möta en rånare på gatan eller att delta i en bilolycka. Stressen kan också orsakas av rädsla. Det är där begreppet "kamp eller flykt svar" kommer från. Kroppen är beredd att engagera hot eller angriparen eller fly scenen, såsom i animaliska attacker. I extrema situationer förklarar denna övermänsklig styrka, till exempel hur en liten kvinna har den plötsliga styrkan att livet ett tungt föremål såsom en bil eller skräp för att frigöra en instängd barn. Eller hur under en fiende möte, känns en soldat inte några skador sådan skrubbsår, skärsår och andra sår orsakade av fienden när du kör på säkerhet eller djupt engagerad i strid.

Stressen kan vara bara en upplevd hot, till exempel tittar på en spännande handling eller spänning film, eller rida en berg-och dalbana i en nöjespark. En idrottsman har också adrenalin coursing i hans ådror under en match mot en konkurrent när han vet att han måste vinna.

Vad är adrenalin.
Vad är adrenalin.

Just nu adrenalinet pumpas in i kroppen, känner personen vid liv, stark och alert. Men efter den tidpunkt passerar lider individen effekterna av adrenalin kraschen. Det finns huvudvärk, sömnlöshet, darrningar eller ens ont i magen efter den plötsliga ökningen av adrenalin har lagt sig. Eventuella skadorna är plötsligt kände av personen. Om detta händer, måste personen förbruka adrenalinet genom fysisk aktivitet. Springa, hoppa eller gå runt är några sätt att utvisa denna energi.

År 1895 blev adrenalin första hormonet kan identifieras av Napoleon Cybulski. Det var mer sistnämnd syntetiserades 1904 av Friedrich Stolz. Hormonet används vid medicinsk behandling av anafylaktisk chock på grund av allergier.

Det är viktigt att en person lär sig att slappna av för att balansera ut frisättningen av adrenalin i kroppen. Konstant frisättning av hormonet är skadligt för den allmänna hälsan hos den person, men dess rätta versionen kan betyda liv eller död.