E2k

Vad är eutanasi

Är det rätt att stoppa lidandet för någon som är döende

Är det rätt att stoppa lidandet för någon som är döende? Denna fråga är fortfarande kontroversiell, så att varje person har en annan syn på dödshjälp. Lidande, säger de, kommer att stoppas av dödshjälp, men de flesta religioner ser detta som en omoralisk och syndig handling. Men för vissa människor, stoppa lidandet är mycket humanare än att följa någon andlig tro och låta personen lida. Om du eller din närstående lider, kommer du att välja dödshjälp eller inte?

Vad är eutanasi. Eutanasi klassificeringar.
Vad är eutanasi. Eutanasi klassificeringar.

Vad är dödshjälp?

Ordet eutanasi kom från två grekiska ord: "eu" betyder "bra" och "Thanatos" betyder "död", alltså "bra död."

Den brittiska överhusets kommitté för medicinsk etik definierar detta som "en avsiktlig interventioner som genomförs med den uttryckliga avsikten att avsluta ett liv, för att lindra svårbehandlad lidande." Det borde vara avsikten att avsluta lidandet för en person som tillsammans med avsikt att avsluta livet. Utan den medkännande avsikt, kommer det inte anses dödshjälp utan bara vanligt dödande.

Eutanasi klassificeringar

Avlivning kan klassificeras beroende på om patienten är informerad eller ej. Frivillig dödshjälp sker om beslutet att göra förfarandet kom från patienten. På grund av karaktären av denna klassificering, ska patienten vara fullt medvetna om situationen och är i hans sund själ.

Om patienten inte kan ge sitt samtycke, då ofrivillig dödshjälp kommer att genomföras. Detta görs om patienten är omoget att fatta ett beslut, spädbarn exempel, eller om patienten är fysiskt oförmögen att fatta ett beslut som de i koma.

Är det rätt att stoppa lidandet för någon som är döende. Alternativ till dödshjälp.
Är det rätt att stoppa lidandet för någon som är döende. Alternativ till dödshjälp.

Dessutom kan dödshjälp klassificeras beroende på förfarandet. Aktiv dödshjälp är att använda någon form av våld, som att injicera dödliga substans, för att döda patienten. Passiv dödshjälp, å andra sidan, är att ta bort alla former av liv stöd för patienten.

Mellan de två, passiv dödshjälp är mer acceptabelt eftersom det är mer som att låta personen dö naturligt medan aktiv dödshjälp är redan en form av dödande.

Idén om dödshjälp har funnits sedan den tidigaste av tid

Idén om dödshjälp har funnits sedan den tidigaste av tid. Men även fram till idag, är detta att vara ett hett ämne. Vad är eutanasi för vissa människor kan vara olika från en annan. Vissa människor tror att det är en form av dödande, oavsett hur eller varför det är gjort. Vissa människor, däremot, tror att det är en form av att lindra lidandet för både patienten och de människor som berörs om patienten.

Alternativ till dödshjälp

Eutanasi är inte det enda alternativet för patienten och anhöriga till patienter som är obotligt sjuka. Palliativ vård är en av de vanligaste valen. Denna typ av vård är gjort för att hjälpa människor att acceptera dödens verklighet och förbereda för detta att ske. Intensivvård av patienter kommer att fortsätta men familjer bör börja förbereda sig för det värsta.

Ett annat alternativ är behandling avslag

Ett annat alternativ är behandling vägran. Detta är mer som en passiv dödshjälp eftersom patienten kommer att fatta ett beslut att vägra någon form av medicinering. Om inte patienten, kommer familjen att besluta om det.

Vad är eutanasi fortfarande kan vara en het debatt för många människor. Det finns inget rätt eller fel vid denna tid, men för många, vad återstår rätt är att följa sina andliga och moraliska övertygelser.