E2k

Hur hantera att bli blind

Personer födda utan syn finner blindhet en normal del av deras liv

Personer födda utan syn finner blindhet en normal del av deras liv. Om du precis har förlorat din syn på en sjukdom, olycka eller av någon anledning, kommer detta att vara en drastisk förändring som kräver mycket anpassning till. Syn är oftast den meningen att du lita på mest. Det är också bland de försummade mest. Hur många känner du som tar sin syn för givet?

Att hantera blindhet innebär erkänna det faktum

Att hantera blindhet innebär erkänna det faktum, att acceptera det, och fokusera på andra sätt att "se". Detta kommer att innebära en hel del samarbete från den blinda personen, en familj och miljön.

Förbättra dina andra sinnen. Synskadade brukar ha sina andra sinnen förbättras för att kompensera för sin brist på visuell förmåga. Ibland är deras andra sinnen tillåter dem att "se" på ett sätt som ser folk inte kan. Till exempel kan du fokusera din hörsel så att du kan identifiera där människor bygger på ljudet av deras fotspår eller deras röst. Du ska kunna identifiera personer genom att trycka ansiktet. Du ska kunna veta vädret genom att känna luften. Du ska kunna fylla ett glas utan att spilla genom beröring. Du ska kunna lära dig att identifiera mynt i storlek och vikt, och räkningar papper genom någon form av fällbara teknik.

Detta kommer naturligtvis att ta tid att vänja sig, men efter en tid kommer du att kunna kompensera din förlust av synen.

Hur hantera att bli blind. Förbättra dina andra sinnen.
Hur hantera att bli blind. Förbättra dina andra sinnen.

Skaffa en seende hund. Även om du kan förbättra dina andra sinnen för att hjälpa dig att flytta runt, kommer du att ha en guide kommer att vara användbart. Skaffa dig en seende hund, och har honom utbildade i att hjälpa dig runt ditt hem och går utomhus (till din arbetsplats, till exempel). Du måste lära dig att kommunicera med honom, så att han vet var att ta dig.

Lär alternativa läsning

Lär alternativa läsning. Att synskadade betyder inte att du inte längre kan läsa böcker eller använda datorn. Du har olika alternativ. Lär punktskrift. Böcker kommer också ut i punktskrift. Du kan också köpa en blindskrift fäste för din dator. Eller så kan du aktivera hjälpmedelsalternativ på din programvara. Både Windows och Mac OSX har inbyggd tillgänglighetsanpassning, som kan användas av personer med olika typer av synnedsättning.

Känn dig inte inaktiveras. Ett viktigt sätt att hantera synnedsättning har en positiv attityd. Låt inte ditt funktionshinder begränsar dina alternativ. Naturligtvis kommer du att ha begränsningar när det gäller arbete. Men du kan alltid komma runt dessa, och du kan fokusera på de saker som du kan göra, snarare än de saker som du inte kan.

Be om hjälp när det behövs. Var inte blyg för att be om hjälp, när det behövs, dock. Det kommer inte att du är inaktiverade om du ber om hjälp att navigera en okänd del av staden. Lär dig att vara oberoende, men inte avskurna andra människor från ditt liv.

Personer födda utan syn finner blindhet en normal del av deras liv. Skaffa en seende hund.
Personer födda utan syn finner blindhet en normal del av deras liv. Skaffa en seende hund.

Att vara synskadad är inte slutet på världen. Det kan vara en allvarlig funktionsnedsättning, men det betyder inte att du inte längre få njuta av livet och vara produktiv.