E2k

Hur man behandlar en blåslagen spik

Naglar är viktiga för ett finger för att fungera

Naglar är viktiga för ett finger för att fungera. Det skyddar fingertoppen och ger stöd till fingret. Subungual hematom eller ett blåmärke under nageln är en vanlig skada. Vissa blodproppar vanligtvis under nageln vilket leder viss missfärgning.

Hur man behandlar en blåslagen spik. Ta bort allt som kan hindra blodet från att strömma.
Hur man behandlar en blåslagen spik. Ta bort allt som kan hindra blodet från att strömma.

Här är ett enkelt sätt att behandla en blåslagen spik.

  • Ta bort allt som kan hindra blodet från att strömma. Om blåslagen spiken finns i fingrarna, ta bort alla smycken såsom ringar och armband. Smycken hämmar blodflödet. Ta din klocka också. Om blåmärke finns på tårna, ta bort strumpor och skor. Undvik att bära strumpor och skor tills spiken har helt läkt. Bära tofflor om du behöver. Se till dock att det är löst och täcker inte eller hindrar blodet från att strömma till tårna.
  • Applicera varm och kall kompress på dig blåmärken spik. Om blåmärke är fräsch, tillämpa is över skadan för 20-30 minuter var 2-4 timmar. Gör detta för 24 timmar. Isbildning hjälper minska blåmärke. Detta kommer också att minska svullnaden. Du kan sätta is i en handduk och vira den runt blåmärken spiken. Ett annat alternativ till is linda en påse frysta grönsaker över skadan. Se till att ta bort det efter ett par minuter för att undvika att få Frost Bite. Applicera varm kompress om blåmärken inte försvinner efter två dagar. Du kan också växla tillämpa varm och kall kompress.
  • Avlägsna blod eller andra vätskor under nageln. Vätskor utgör ibland under blåslagen nageln. Se till att du tar bort den för att undvika bakterier bildas. Du kan ta bort blod eller vätskor med vävnad. Du kan också ta bort dem med en steril nål. Mycket försiktigt bort blodet eller vätskor från under nageln. Du kan göra detta eller be någon annan att göra det åt dig. Tömning av blod eller vätska kommer ibland lindra smärta och svullnad omedelbart.
  • Se till att spiken är alltid steril. Rengör det genom att blötlägga den i en balja med Epsom salt. Inte bara sterilisera Epsom salt spiken, men det bidrar också till att lindra svullnad. Blötlägg krossade spiken i bassängen med varmt vatten och Epsom salt i minst 10 minuter för 2-3 dagar. Du kan också sterilisera spiken med tvättsprit.
  • Håll spiken på plats med gasbinda. Wrap ett sterilt gasbinda runt nageln och finger eller tå för att hålla spiken på plats. Så småningom spiken faller av och kommer att ersättas med en ny. Försök inte att ta bort spiken själv. Det kommer att blöda om du gör. Låt det naturligt faller av.
  • Håll det förhöjda. Håll din hand eller fot högt. Se till att det är över nivån i ditt hjärta. Du kan låta den vila på toppen av kuddar för att inte belasta dig själv.

Om blåmärke inte försvinner efter en vecka eller två, har din blåmärke kontrolleras av en professionell läkare.